Timiditatea

In esenta, timiditatea este rezultatul integrarii de catre copil a unui mesaj extrem de simplu – „ceilalti ar putea sa te judece. Nici unuia dintre noi, indiferent de varsta, nu-i este usor sa fie supus scrutinului celorlalti.

Unii dintre noi, inca din copilarie, gasesc insa aceste situatii deosebit de amenintatoare: „Ceilalti vor afla ca nu pot face fata…, „Ceilalti stiu ca nu ma descurc…, „Ceilalti nu vor sa aiba de-a face cu mine… – cam acestea ar fi slagarele care sunt difuzate constant la postul Radio Timiditatea.

Uneori, timiditatea se refera la acele situatii in care interactiunea sociala a fost urmata de esec sau care s-au soldat cu critici, batjocuri sau stanjeneala.

Exista copii care sunt foarte indrazneti printre semenii lor, sunt adevarati lideri in mica lor comunitate, dar care devin niste melci retractili in prezenta celui mai mic semn ca un adult ar putea sa devina aspru in judecati.

Circa 80% dintre oameni au „avut de furca' cu timiditatea, iar 40% dintre ei sunt in continuare timizi.

Frica ultima a timidului este una ancestrala, aceea ca in final va fi respins de catre toti oamenii sau de catre anumite persoane care conteaza pentru el (acest fapt explica foarte bine timiditatea adolescentilor fata de persoanele de sex opus).

Evolutia timiditatii
Ce spun specialistii? Numai 2 – 3% dintre persoanele timide ajung sa dezvolte o tulburare cronica si persistenta numita fobie sociala – tulburare insotita de o evitare activa a situatiilor sociale, precum si de trairea negativa extrem de intensa a expunerii la aceste situatii. Evolutia timiditatii este cronica – in sensul ca timiditatea nu o sa se rezolve de la sine.

Relatia cu adultii
Nu toti copiii carora nu le place sa petreaca timp in compania adultilor sunt timizi. Unii prefera sa stea mai curand cu prietenii lor de joaca ori sa-si studieze papusile sau masinutele decat sa fie supusi tirului de intrebari pe care le-au auzit de mii de ori: cati ani ai, cum te cheama, cum e la gradinita.

Asadar, nu orice copil retras este un copil timid (si nu in orice imprejurare); el poate avea preferinte sau antipatii in randul adultilor cu care vine in contact.

Joc de copii
Pentru a vindeca sau ameliora timiditatea copilului tau, terapeutii recomanda activitatile de grup. Iata un joc pe care-l poti pune singura in aplicare: aduna un grup de copii, imparte-l in doua si da uneia dintre parti sarcina de a mima o activitate, iar celeilalte de a aplauda cand au inteles-o.

Unii sunt privitori si altii executanti. Apoi ii rogi pe copii sa schimbe rolurile. Timidul tau pusti va avea astfel mai mult curaj sa se „desfasoare'.

Ajutor pentru parinti
Ce poate face un parinte daca isi doreste ca odorul lui sa nu fie bantuit de fantomele timiditatii? In primul rand, ca regula generala, orice forma de socializare este o buna oportunitate pentru a dobandi abilitati sociale noi.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie
Buton