Fii pregatita pentru teste
Inainte de-a merge sa-ti faci testul integrat sau triplu testul, trebuie sa ai la tine o poza. Nu una oarecare, ci una speciala, numita ecografie. Aceasta examinare poate stabili, cu ajutorul undelor sonore, varsta sarcinii, care este foarte importanta pentru calculul riscului de anomalii genetice.
„Orice mamica poate veni direct la noi pentru teste, dar cu o ecografie bine facuta, pentru ca acest calcul este extrem de sensibil la masuratorile ecografice, a precizat dr. Lorand Savu.
Prin urmare, nu ai nevoie de pregatiri speciale pentru efectuarea acestor teste, ci doar de o ecografie buna si de mult calm. Toate mamicile care fac acest test, pana la aflarea rezultatelor, trec printr-o perioada de stres maxim.
Macinate de ganduri negre si de griji ca fatul ar putea fi afectat de o anomalie, asteapta cu inima stransa verdictul laboratorului. Exista insa si situatii in care riscul determinat e mare (tot ce se incadreaza sub 1 la 385, de pilda 1 la 100) si atunci se impune amniocenteza.
Daca si dupa analiza genetica a celulelor fetale riscul se mentine, cuplul va hotari mai departe. In SUA, sarcinile cu risc de sindrom Down se pastreaza, dar statul american aloca unu – doua milioane de dolari anual pentru ingrijirea fiecarui copil. In Romania, situatia e grava, asa incat mamicile trebuie sa stie acest lucru.
Ce poate depista testul?
Dar daca…
In urma efectuarii testului integrat rezultatele sunt ingrijoratoare? „In laboratorul nostru am depistat pana acum circa 50 de sarcini cu risc de sindrom Down si, din cate stiu eu, nicio femeie nu a pastrat sarcina, a afirmat dr. Savu.
Daca te afli intr-o astfel de situatie si nu stii ce sa faci, solicita parerea unui genetician.
Consilierii in acest domeniu te pot informa corect asupra tuturor aspectelor legate de sarcina, malformatia fatului, problemele ce apar dupa nastere, etc.
Text: Alexandra Manaila, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2