Acest test, nu iti va da un diagnostic clar, ci este facut pentru a determina daca ai nevoie de analize mai amanuntite. Deci, un rezultat pozitiv, nu inseamna neaparat ca ai diabet gestational.
De fapt, numai o treime dintre femeile al caror rezultat iese pozitiv se dovedesc, dupa teste mai amanuntite, a avea diabet gestational.
In cazul unui rezultat pozitivaceasta verificare, urmatorul pas este efectuarea testului tolerantei la glucoza.
Intre 2 si 5% dintre gravide dezvolta diabet gestational, aceasta fiind una dintre cele mai comune probleme din timpul sarcinii. Si, pentru ca boala, rar se manifesta prin simptome, testul este singura modalitate de a afla daca o ai.
Daca la testul de urina apare o concentratie mare de zahar, medicul iti va recomanda sa faci testul de toleranta la glucoza mai devreme de saptamana a 24-a de sarcina.
Chiar daca rezultatul va fi normal, testul se va repeat intre saptamana a 24-a si a 28-a.
Bineinteles ca daca deja suferi de biabet dinainte de sarcina, testul nu se mai realizeaza.
Cum se realizeaza?
Cu trei zile inainte de test ti se va spune sa mananci cel putin 150 e grame de carbohidrati pe zi. Daca adaugi la dieta ta normala o felie de paine pe zi, este indeajuns pentru a obtine suplimentul de carbohidrati de care ai nevoie.
Nu ai voie sa mananci intre 8 si 14 ore inainte de test. Poti sa bei numai putina apa.
Testul incepe prin recoltarea unei probe de sange. Apoi ti se va da sa bei o solutie ce contine 50 de grame de glucoza. Dupa o ora, ti se va recolta din nou proba de sange pentru a verifica nivelul de zahar.
Rezultatul il vei afla peste cateva zile. Daca rezultatul cuprinde valori anormale, testul va trebui repetat, din ora in ora, timp de trei ore.
Daca unul dintre parametri are valori anormale, probabil ca va trebui sa repeti testul dupa cateva saptamani. Daca doi sau mai multi parametric sunt anormali, vei fi diagnosticata cu diabet gestational.
Efectele testului
In unele cazuri, viitoarele mame au greturi dupa administrarea solutiei cu glucoza sau chiar vomita. Daca insa vomiti, va trebui sa revii in alta zi pentru a incerca sa faci testul din nou. Dar majoritatea femeilor trec cu bine peste acest test.
Tratamentul
Daca esti diagnosticata cu diabet gestational va trebui sa stabilesti impreuna cu medicul tau sau cu un nutritionist, o dieta pe care sa o respecti si de asemenea, un tratament medicamentos, daca este cazul.
Diabetul gestational de regula trece odata cu incheierea sarcinii, dar sunt unele femei care dezvolta diabet si dupa sarcina, deci va trebui sa repeti testul la sase saptamani dupa nastere.
Foto: bancadeimagini.ro.