Ingrediente: un peste porivit (eu folosesc pastrav sau caras) 2 cepe mijlocii taiate julien un morcov mijlociu taiat rondele un ardei gras taiat cubulete 3 catei de usturoi taiat felii o felie de lamaie curatata de coaja suc de rosii cimbru, sare Preparare: Intr-un vas nu prea inalt se face un pat din jumatate din
Ingrediente: 500 g cartofi 50 g unt 1 legatura marar sare dupa gust Preparare: Cartofii curatati de coaja se taie cuburi mari si se fierb in apa cu sare. Cand sunt fierti, se scurg de apa si se folosesc ca garnitura la diferite mancaruri. La servit se presara peste cartofi cubulete mici de unt si
Ingrediente: 5 cartofi mari 160 g smantana 200 g telemea 40 g unt 2-3 rosii frunze de salata Preparare: Se spala cartofii si se coc in coaja 40 minute. Amestecam smantana cu branza rasa si untul. Se taie un capac in cartofii copti, scoatem putin din miez si umplem cu amestecul de branza si smantana.
Ingrediente: 400 g cartofi boia dulce sau picanta praf de usturoi sare ulei pentru prajit Preparare: Cartofii se fierb in coaja. Dupa ce au fiert se curata de coaja, se taie, se condimenteaza cu sare, boia si praf de usturoi, apoi se prajesc in ulei incins. Se servesc ca garnitura la fripturi.
Ingrediente: 10 oua un pate de 200 g de ficat ulei un pic de mustar smantana 100 g unt Preparare: Se fierb ouale tari. Se curata de coaja, cand s-au racit, apoi se taie in doua pe lungime. Se scoate galbenusul. Din 4 galbenusuri se face maioneza astfel: se freaca galbenusurile zdrobite cu ulei si
Ingrediente: 250 gr. unt nesarat 50 ml apa 250 gr zahar 100 gr alune de paduri 150 gr lapte praf 50 gr cacao Preparare: Intr-o cratita, nu foarte mica, puneti apa si zaharul pe foc mic si amestecati tot timpul, pana cand se topeste zaharul (e important) si pana se face ca un sirop mai
Ingrediente: 300 gr carne de vita 1 ou sare 10 gr unt Preparare: Carnea aleasa de pielite si zgarciuri se spala si se trece prin masina de tocat, apoi se amesteca cu o lingura de apa calda, ou si sare. Carnea se bate cel putin 10 minute pe un fund de lemn pentru a
Ingrediente: 1 kg capsuni, 250 g apa, 800 g zahar Preparare: Capsunile se spala si se curata. Se taie apoi in bucatele. Se adauga 250 g apa si se lasa la macerat pana a doua zi. A doua zi se dau capsunile prin blender si se strecoara prin tifon sau strecuratoare fina. Se adauga zaharul
Ingrediente: 12 ciuperci 150 g branza dulce (sau cas de vaca) 2 linguri maioneza 2 linguri smantana 1 castravete 1 catel usturoi 1 rosie Preparare: Se spala bine ciupercile, se lasa la scurs pe un servetel, se desfac de codite si se coc doar palariile la cuptor. Crema se prepara amestecand branza cu maioneza, smantana,
Ingrediente: 600 gr. carne de porc macra, 4 cepe, 2 linguri faina, sucul si coaja razuita a 2 portocale, 4 linguri vin rosu, 2 linguri ulei, sare, piper. Preparare: Carnea o taiem cuburi. Prajim in ulei incins carnea sarata si piperata. O presaram cu faina, adaugam ceapa taiata marunt si calita inainte intr-o alta tigaie,
Ingrediente: carne de porc, zarzavat (2 morcovi, 1 telina, 1 ceapa, 1 partunjel, 1 pastarnac, 2 gogosari, 2 cartofi), orez, verdeata (patrunjel, telina, tarhon ), 2 galbenusuri de ou, o cutie de smantana, sare Preparare: Carnea se spala si se taie bucati, zarzavatul se taie si el. Se pune carnea la fiert, se indeparteaza spuma,
Ingrediente: 300 g ciuperci champignon cu tot cu codite o ceapa doi catei de usturoi 3 linguri de parmezan mirodenii dupa gust frunze de patrunjel crema de branza cu verdeata Preparare: Se toaca marunt coditele ciupercilor impreuna cu ceapa si usturoiul si se calesc. Se iau de pe foc si se amesteca cu crema de
Ingrediente: 1 piept de pasare 4 rosii 1 ardei gras 1salata verde 1 ceapa verde 2 castraveti 3 oua fierte 150 g pesmeti (crutoane) zeama de la o lamaie 3 linguri ulei de masline sare, piper dupa gust Preparare: Pieptul de frige pe gratar. Apoi se taie in bucatele mici. Intr-un bol se pun bucatelele
Ingrediente: 500 g faina 100 g untura 6 galbenusuri 300 ml lapte 200 g smantana 300 g branza de vaci 60 g drojdie 1/2 lingurite sare 150 g zahar 2-3 pliculete zahar vanilat 1 lingurita coaja de lamaie Preparare: Se dizolva drojdia in laptele caldut. Se adauga cateva linguri de faina, se amesteca si se
Ingrediente: carne de pui 500 g, mere cretesti 500 g, ulei 25 ml, unt 10 g, zahar 5 g, faina 5 g, patrunjel verde, sare 7. Preparare: Bucatile de carne de pui curatate si spalate se rumenesc pe toate partile ulei, apoi se adauga cateva linguri de apa si se fierb inabusit la foc domol.
Ingrediente: 2 ficatei de pasare lapte, formula pentru bebelusi calciu lactic 2 tablete Preparare: Se pregateste branza calcica. Se fierb 240 ml lapte si se adauga 2 tablete de calciu lactic in momentul in care fierbe. Se mai lasa sa fiarba 3 minute, dupa care se strecoara intr-o sita. Se fierbe ficatul si cand e
Ingrediente: 5 ardei capia potriviti, 200 g telemea, 1 castravete, 1 lingurita iaurt, marar, sare, piper Preparare: Li se taie ardeilor un capacel cu codita cu tot, se curata de samburi cu grija, ca sa ramana intregi, se spala si se scurg. Castravetele se taie cubulete si mararul marunt. Se freaca telemeau cu iaurtul, sarea,
Ingrediente: 1 telina mare 2 morcovi 1-2 ardei 1 pastarnac 2-3- radacini de patrunjel 1 ceapa 1 praz 2 lingurite ulei de masline 1 cubulet unt sare Preparare: Se curata legumele, se spala si se pun sa fiarba intregi intr-o oala cu apa, sare si putin ulei. Se acopera oala cu un capac si se
Ingrediente: 1 kg de rosii mari 200 gr branza vaci 2 lingurite de gris 50 ml lapte un ou marar sare Preparare: Se taie la fiecare rosie cate un capac, apoi se scobesc. Se amesteca branza de vaci cu galbenusul, grisul fiert in prealabil, laptele, albusul batut spuma, mararul tocat fin si sarea. Cu acest
Ingrediente: 100 g inghetata de fragi, 50 ml sirop de fragi, 50 g frisca batuta, apa minerala. Preparare: Intr-un pahar de 250 ml cu picior se unge interiorul cu frisca batuta si se pune inghetata si siropul si se umple paharul cu apa minerala.