Despre siguranta
In perioada asta, trebuie sa fim foarte atenti la posibilele accidentari.
Incepand de la faptul ca trebuie sa „maturam” tot din calea lui, avem grija sa punem lucrurile potential periculoase la un nivel la care sa nu poata ajunge nici macar catarandu-se – abilitate pe care si-a dezvoltat-o considerabil in ultimele saptamani.
Bucataria i se pare fascinanta, si evident ca am blindat-o – toate sertarele si dulapurile sunt prevazute cu sisteme pe care Tudor nu le poate deschide si, la fel, colturile sunt protejate special.
Repere de dezvoltare
In preajma varstei de un an, un copil se misca rapid – trage, impinge lucruri, se taraste rapid, dintr-o parte in alta a camerei, adora sa joace jocuri gen de-a v-ati ascunselea (Tudor ii pune Anei manuta la ochi si tot el i-o da la o parte), incepe sa poata bea din canuta, nu numai din biberon.
Face cu mana semn de „pa-pa” la despartire, daca i s-a aratat asta, indica cu degetele anumite obiecte, spune doua-trei cuvinte – de obicei, mama, tata si papa.
In ciuda dorintei (din ce in ce mai mari) de independenta, manifestata ca atare, un copil ajuns in apropierea primei aniversari se agata de parinte in unele momente, mai mult decat atunci cand era bebelus de cateva luni.
Acest lucru se intampla din mai multe motive – pe de o parte, pentru ca, in timpul nenumaratelor sale explorari, mai are parte si de mici accidente care, pe moment, il sperie, si atunci realizeaza cumva ca lumea e mult mai sigura alaturi de mami si tati, iar pe de alta parte, pentru ca incepe sa se dezvolte anxietatea de separare si teama fata de straini.
Pampers te sfatuieste
Text: Simona Calancea; Foto: Alina Miron.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3