8. Subnutritia
Intre a cincea zi si sfarsitul celei de-a treia sau a patra luni dupa nastere, bebelusul trebuie sa ia in greutate cate 30 de grame pe zi.
Castigul in greutate inadecvat apare, de obicei, atunci cand bebelusul a avut probleme cu asezarea la san sau nu s-a hranit cum trebuie in timpul alaptarii initiale, din prima saptamina, ori alaptarea nu a fost frecventa.
Aceasta problema poate aparea, de asemenea, atunci cand nou-nascutul nu suge corect, cand mama a folosit o aparatoare peste sanul folosit la alaptat si, bineinteles, cand bebelusul este bolnav.
Copilul care ia lent in greutate sau a carui greutate stagneaza, dupa ce la inceput crestea normal, poate suferi de reflux dureros. Unii bebelusi cu reflux isi limiteaza aportul de lapte din cauza disconfortului provocat de arsurile la stomac.
De cele mai multe ori, incapacitatea bebelusului de a se pozitiona la san ori de a suge bine in primele saptamani duce rapid la scaderea lactatiei. Solutia este sa cresti cantitatea de lapte mulgandu-ti sanii dupa alaptare si hranind bebelusul cu laptele muls in acest timp, fara sa recurgi la formula.
9. Refuza sanul
Daca bebe se indeparteaza de san plangand sau refuza sa se hraneasca, nu te gandi neaparat ca a venit timpul sa-l intarci.
Daca a fost hranit suplimentar cu formula, iar cantitatea de lapte matern a scazut, isi poate pierde interesul pentru san, preferand fluxul rapid al laptelui din sticla.
Cat timp refuza sa se hraneasca, mulge-te o data la doua-trei ore, astfel incat cantitatea de lapte sa nu fie afectata. Hraneste-l cu sticla.
Cerceteaza gura bebelusului si verifica-ti sanii, sa vezi daca apar semne de afta. Daca nu gasesti niciun motiv pentru iritabilitatea bebelusului si refuzul lui de a se hrani, cere-i unui medic sa-l examineze.
10. Daca tratamentul esueaza
Este ingrozitor sa iti dai seama ca bebelusul nu ia suficient in greutate. Cateodata, atunci cand acomodarea cu sanul a fost dificila si cantitatea de lapte a fost mica in prima saptamana, scaderea lactatiei devine reversibila. In cazuri speciale, unele mame nu au lapte.
Acest lucru li se intampla uneori femeilor care au suferit interventii chirurgicale la san. Unele mame care nu aveau suficient lapte au descoperit ca alaptatul in continuare cu un dozator a fost o experienta satisfacatoare, care a meritat din plin.
Altora, dozatoarele pentru alaptare li s-au parut stanjenitoare. O alta optiune este sa il hranesti intai cu biberonul si abia apoi sa il alaptezi. „Alaptarea confortabila” – alaptarea dupa sau intre hranirile cu biberonul sau in timpul noptii – poate fi o experienta placuta atat pentru mama, cat si pentru copil.
Text: preluat si adaptat din „Ghidul Complet Al Mamei in Primul An De Viata al Copilului”, de Kathleen Huggins
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3