Fie că ești în rolul de părinte, fie că ești pur și simplu un pasager ghinionist, trebuie să recunoaștem că un bebeluș care plânge în avion, timp de ore întregi, poate fi foarte stresant, cu atât mai mult dacă ești pe drum spre vacanța mult visată și încerci să te relaxezi.
Sunt multe motive pentru care bebelușii plâng atunci când merg cu avionul. Eliminându-le pe cele obișnuite – sunt înfometați, trebuie schimbați, sunt îndurerați, obosiți ori pur și simplu plictisiți – bebelușii simt un disconfort atunci când merg cu avionul, disconfort cauzat de presiunea din avion.
Urechile bebelușilor sunt complet diferite de urechile adulților, pentru că nu sunt încă perfect dezvoltate. Într-un interviu acordat livescience.com, dr. Simon Baer, specialist ORL a explicat: „Cu siguranță că motivul principal pentru care bebelușii plâng în avion este legat de presiunea pe care aceștia o simt în urechea mijlocie. La cei mici, trompa lui Eustachio nu funcționează la nivelul la care funcționează la adulți. Chiar dacă nouă ni se pare că nu există o diferență de presiune atât de mare, pentru ei schimbarea e majoră”.
Trompa lui Eustachio este canalul care face legătura între urechea mijlocie și partea din spate a cavității nazale, cea care face legătură cu gâtul. Acest canal controlează presiunea în urechea mijlocie și, dat fiind faptul că la bebeluși nu este atât de bine dezvoltat, ei simt un fel de blocaj în ureche, ceea ce îi poate face să plângă ore în șir, indiferent de eforturile părinților pentru a-i calma.
Un truc simplu pentru a evita plânsul bebelușului în avion ar fi să te asiguri că cel mic este treaz atât la decolare, cât și la aterizare, și să îi dai biberonul sau să îl alăptezi, în aceste momente.
Când înghite, bebelușul elimină din această presiune pe care o resimte, iar asta îl poate face să nu mai plângă, adică să nu mai simtă disconfortul atât de mult. Chiar și o suzetă poate fi de ajutor în aceste momente.
Foto: Shutterstock