Ai trecut cu bine de perioada sarcinii, ai adus pe lume un bebeluș sănătos și acum începe cea mai frumoasă etapă din viața de mamă. Totuși, pe cât de mult ai așteptat acest moment, pe atât de multe întrebări îți pui despre ce e bine să faci pentru a-i oferi celui mic un start bun în viață.
Ce-i drept, un nou-născut aduce numeroase bucurii, dar și o serie de activități zilnice, uneori chiar stres și multă oboseală. Ca să treci cu bine peste această perioadă, am pregătit mai jos câteva sfaturi care îți vor ușura munca și care te vor ajuta să prinzi încredere în abilitățile tale de mămică:
În primul rând, este important să ai grijă de tine astfel încât să ai energia necesară pentru a-l îngriji pe cel mic așa cum trebuie. Încearcă să nu consumi prea multă cafea, chiar dacă nu dormi suficient de mult. În schimb, adoptă o alimentație echilibrată și sănătoasă, consumă multe fructe și legume, bea suficientă apă și încearcă să faci mișcare.
De asemenea, încearcă să dormi împreună cu cel mic pentru a te putea odihni și stabilește un program de noapte cu partenerul de viață, astfel încât fiecare dintre voi să poată dormi și, în același timp, să aibă grijă de bebeluș. Obiceiurile sănătoase te vor ajuta să îți păstrezi energia de care ai nevoie în această perioadă.
E important să știi că în primele luni de viață nou-născuții trebuie hrăniți la fiecare două sau trei ore, ceea ce înseamnă de aproximativ 10-12 ori pe zi. Fii atentă și la semnele care îți indică faptul că celui mic îi este foame. Dacă își mișcă buzele și este neliniștit, înseamnă că trebuie să îl hrănești.
Metoda ideală este hrănirea la sân, proces care poate dura între 15 și 20 de minute. Totuși, dacă vrei să îți faci alăptarea mai ușoară, poți păstra o rezervă de lapte și apoi să folosești biberoane pentru a-l hrăni pe cel mic. Nu uita să sterilizezi biberoanele, dar și tetinele. Sterilizarea acestora este vitală în primele șase luni de viață.
Bebelușul tău are nevoie de toată dragostea și atenția pe care i le poți oferi, așa că este important să petreceți cât mai mult timp împreună. Vorbește cu el, citește-i povești sau pune-i să asculte muzică clasică. Toate aceste activități îl vor ajuta să își formeze limbajul și să recunoască cuvinte.
Încurajează-l să exploreze locuri și obiecte, în special din cea de-a doua lună de viață, când bebelușii încep să înțeleagă cât mai multe despre lumea din jur. De altfel, timpul de calitate petrecut cu cel mic este o parte esențială din ingrijirea bebelusului.
Trebuie să te aștepți la perioade în care te vei minuna de bebelușul tău și cât de dulce este, ca mai apoi să te simți copleșită de responsabilități și să crezi că nu faci tot ce trebuie pentru a avea grijă de cel mic. Aceste stări sunt normale și, de cele mai multe ori, apar pe fondul stresului și al oboselii.
Așadar, încearcă să îți păstrezi calmul și să nu pui presiuni prea mari pe tine. Vorbește întotdeauna cu partenerul de viață și încercați să găsiți soluții împreună. Dacă simți că nu ai energie să prepari cina, comandă mâncare, lasă rufele în coș pentru a doua zi și nu te gândi că trebuie să faci totul într-o zi. Permite-ți să petreci timp cu cel mic și să te relaxezi, fără să te simți vinovată pentru asta.
În concluzie, primele luni de viață cu cel mic pot părea dificile, însă este important să știi la ce să te aștepți și, mai mult decât atât, să ai grijă și de tine. Relaxează-te, petrece cât mai mult timp cu cel mic și oferă-i o alimentație adecvată.
Sursă foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat împreună cu Elefant.ro