Departe de a fi doar un mijloc de a tine copilul ocupat, jucariile suntsi prilej de distractie, dar reprezinta si un perfect material „didactic.
Inca din prima luna de viata, copiii isi petrec mare parte din timp „jucandu-se. Ghilimelele se impun, caci, desi noua ni se pare o joaca, jucariile reprezinta o continua sursa de informatii pentru un bebelus, dar si pentru un copil trecut de primele aniversari.
Pe masura ce inainteaza in varsta si isi focuseaza privirea, sau poate apuca lucruri si isi poate coordona miscarile, copilul descopera lumea si intelege principiile functionarii obiectelor din universul lui prin intermediul jucariilor.
Centrele de joaca pe activitati, zornaitoarele, jucariile de sortat forme, jucariile de pus la carucior, acelea cu butoane de apasat, cu personaje care apar brusc, caruselele cu sunete si lumini, cuburile de culori si texturi diferite – toate il invata pe copil ceva, impreuna cu senzatia de multumire/fericire pe care i-o ofera celui mic.
Practic, nicio jucarie nu este doar „de jucarie. O jucarie aleasa inteligent poate dezvolta abilitatile copilului, in timp ce una nepotrivita varstei si indemanarii lui ii poate frana dezvoltarea si-i poate induce frustrari. Deci, cum cumperi jucaria potrivita?
Citeste continuarea in revista BABY, editia lunii iunie.