In apa, mai multe optiuni
In tarile vestice, femeilor care doresc sa nasca in apa li se ofera, in centre speciale, pregatire inainte de nastere, dar si gimnastica de recuperare postnatala, in compania bebelusilor. Si in Romania exista asa ceva. In Bucuresti, la Crown Plaza, specialistii de la Active Center ofera cursuri de pregarire pentru femeile care vor sa nasca in apa si sa se mentina in forma in perioada sarcinii.
Tot aici gasesti gimnastica postnatala in apa, pentru tine si bebelusul tau. Efectele gimnasticii acvatice sunt benefice nu numai asupra circulatiei sanguine si limfatice, dar si asupra starii generale de sanatate fizice si psihice a femeii in sarcina si in mod special in ultimele luni, cand gravida incepe sa devina din ce in ce mai greoaie si miscarile ei devin tot mai limitate.
In plus, practicand gimnastica acvatica, gravida are posibilitatea sa simta si sa experimenteze, chiar din primele luni de sarcina, pe propria ei piele, senzatiile deosebite pe care i le confera contactul cu apa, atat ei, cat si copilului.
Care este riscul unei infectii?
Unii doctori si moase, dar si unii parinti, se declara foarte ingrijorati de faptul ca micutii ar putea fi infectati daca se nasc sub apa. Rezultatele cercetarilor nu sugereaza, insa, niciun risc. Daca in momentul curatarii piscinei se asigura toate precautiile necesare, nu exista niciun risc de infectie pentru mama, copil sau moasa.
Spitalele trebuie sa respecte reguli foarte stricte de curatare a cazilor pentru nastere si a locului din jur. In plus, copilul iese tot dintr-un mediu lichid, respira prin cordonul ombilical, asa ca nu va inghiti apa din piscina unde vine pe lume.
Copiii „subacvatici romani
Peste 1 000 de copii romani s-au nascut in apa, toti, asistati de dr. Cristian Baiulescu.
O buna parte dintre ei au venit pe lume intr-un spital din inima Muntilor Fagaras, in localitatea Victoria (jud. Brasov). Din pacate, de nastere in apa nu au putut beneficia mamicile romance o buna perioada de timp, cand institutia medicala a fost inchisa.
De la inceputul lunii martie 2005, in aceeasi locatie, cu investitii private, s-a deschis Maternitatea Aqua Materna Victoria – o unitate medicala ultramoderna pentru romancele care doresc sa-si aduca copiii pe lume in mediu acvatic.
Va functiona in parteneriat public-privat (jumatate va fi privat si jumatate in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate). Serviciile medicale compensate de catre CAS (medicul iti va spune care sunt acestea) sunt gratuite pentru populatie.
Acestea includ nasterea normala, cezariana, tratamentul ambulator si toate tratamentele pentru problemele ginecologice care necesita internarea.
Tatal si nasterea
Tatii au un rol foarte important pentru partenerele lor care nasc in apa, aceasta metoda asigurand implicarea totala a acestora in procesul nasterii. Multi barbati prefera sa nu fie implicati in experienta nasterii, deoarece stiu ca mama trece prin dureri intense, chiar traume, si sufera in timpul travaliului si al nasterii.
Specialistii sustin ca parintii si copilul care trec prin momentele nasterii impreuna ajung sa impartaseasca experiente unice, care intaresc relatiile dintre ei pentru tot restul vietii.
Ce are mama de castigat?
Avantajele pe care specialistii le considera importante sunt urmatoarele:
– Durata travaliului se reduce considerabil: temperatura apei trebuie mentinuta constant la 37ºC. Daca este prea fierbinte, contractiile se vor reduce;
– Durerea scade semnificativ: efectul analgezic al apei caldute elimina sau diminueaza teama si rezistenta.
– Apa calda aduce relaxare si o ajuta pe femeie sa treaca mai usor prin contractii. Cand o femeie se relaxeaza in apa, hormonii ei „lucreaza si incep miscari progresive, rapide si cu mai mult ritm, devenind mult mai eficienti;
– Circulatia sangvina este mai buna: o oxigenare mai buna a muschilor uterini inseamna mai putina durere pentru mama si mai mult oxigen pentru copil;
– Libertatea de miscare: femeia controleaza mai bine ceea ce face si este mai activ implicata in nastere;
– Reducerea nevoii de medicamente. Insa, in cazul in care gravida doreste, acestea se pot folosi;
– Efectul „aquadural: intrarea in apa este adesea mai eficienta si mai sigura decat o anestezie peridurala (unii specialisti numesc nasterea sub apa „aquadural);
– Mediul subacvatic (si cald) inmoaie vaginul, vulva si perineul, provocand mai putine leziuni (se evita taierea – epiziotomia);
– Multe femei experimenteaza rapid a doua etapa a travaliului, in care abdomenul se contracta si copilul incepe sa iasa, fenomen cunoscut sub numele de „reflexul ejectarii fetusului.
Marturiile unor femei care au nascut sub apa
Sonia Bouve a nascut de patru ori in apa in clinica belgiana din Ostend: „De patru ori am nascut sub apa si de fiecare data a fost diferit. Prima data contractiile au fost asa de rapide, ca nu aveam timp sa-mi revin. La alta nastere, am mers prin travaliu si nastere constienta, insa la ultima sarcina totul a fost special. O parte din travaliu s-a desfasurat in somn. Contractiile au explodat de-a dreptul. Am mers rapid la spital, am intrat imediat in apa. Medicul a venit si m-a ghidat; inainte sa-mi dau seama ce se intampla, nascusem deja al patrulea copil.
Camelia Tuta Popescu si-a adus pe lume primul copil in apa (un baietel de aproape 4 kg), la Spitalul din Rupea (Brasov), la sfarsitul lui 2004, ajutata de dr. Cristian Baiulescu. Faptul ca avea o sarcina cu risc (are 35 de ani, sufera de miopie, iar cordonul ombilical era infasurat in jurul gatului copilului) nu a impiedicat-o sa merga pana la capat. De ce a refuzat anestezia? „Durerile sunt mai mici, apa calda ajutand mult in travaliu, iar dilatarea este surprinzator de rapida. Parerea mea este ca natura trebuie lasata sa-si urmeze cursul. Totul a durat trei ore, timp in care l-am avut aproape de sotul meu, ceea ce a contat enorm.
Text: Iulia Marin, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2