Amanarea primei baite a nou-nascutului ar avea beneficii pentru alaptare

Intarzierea primei baite administrate nou-nascutului ar putea avea reale beneficii pentru sanatatea acestuia si pentru inceperea alaptarii, se arata intr-un studiu recent desfasurat.

In cele mai multe dintre spitale, nou-nascutii sunt imbaiati la scurt timp dupa nastere, pentru a elimina lichidul amniotic si urmele de sange ramase pe corpul bebelusului.
Cu toate acestea, dupa ce tot mai multe mame au cerut sa aiba parte de contact piele pe piele cu bebelusul lor, un specialist de la clinica Cleveland a vrut sa vada daca exista o corelare intre intarzierea primei baite si vreun beneficiu pentru sanatatea copiilor.

Atfel, clinica a organizat un studiu in care a inclus 1000 mame si nou-nascuti. Pentru jumatate dintre acestia s-a pastrat rutina obisnuita a spitalului, copiii fiind imbaiati imediat dupa nastere, iar in cazul celelalte jumatati, s-a intarziat prima baita cu 12 ore dupa nastere.

Rata de alaptare a crescut cu 10% in cazul bebelusilor ce nu au fost imbaiati imediat

In urma studiului, s-a putut constata ca rata alaptarii exclusive in cazul bebelusilor care au primit prima baita mai tarziu a crescut cu cca 10%.
Asadar, amanarea primei baite duce la o mai buna alaptare a celor mici.
Din pacate insa, cercetarea nu a continuat in afara clinicii in care femeile au dat nastere, astfel ca nu se poate spune daca beneficiile au avut continuitate si acasa.

Cum ajuta intarzierea primei baite a bebelusului in stimularea alaptarii

Potrivit initiatoarei studiului, exista mai multe motive pentru care intarzierea primei baite ar putea afecta pozitiv alaptarea:

Este astfel incurajat contactul prelungit piele pe piele dintre mama si bebelus, ce faciliteaza alaptarea

Se pastreaza mirosul bebelusului: Aparent, lichidul amniotic are un miros similar cu cel al laptelui matern si incurajeaza bebelusul sa se ataseze la san.

Pastreaza caldura: stratul protector de pe pielea bebelusului ii ajuta sa isi pastreze caldura corpului, diminuand stresul si incurajand astfel alaptarea.

Incurajeaza instalarea lactatiei: Cu cat bebelusii se ataseaza mai repede la sanul mamei, cu atat lactatia se instaleaza mai rapid si se muleaza mai bine pe cerintele nou-nascutului.

Imagine: Shutterstock

Surse: Babycenter; newsroom.clevelandclinic.org 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere
Buton