Pentru binele micutului, este bine ca programul lui din vacanta sa nu difere mult de cel de acasa. Ar trebui sa se trezeasca cam la aceeasi ora, sa-si faca somnul de dupa-masa, sa manance gustarile sale preferate.
Nu e bine sa-l rasfeti – mai ales in ceea ce priveste alimentatia – pentru ca face usor indigestie. Plimbarile pe faleza sau pe malul marii sunt recomandate celor mici, pentru ca ei profita de aerosoli (si tu, de altfel).
Pe plaja, multor parinti li se pare imposibil sa tina copilul sub control. Insa, daca institui de la inceput niste reguli stricte (si te asiguri ca pustiul le-a inteles), cele cateva zile de vacanta vor fi o placere si pentru restul familiei.
In principiu, e bine sa-ti inveti copilul sa le spuna strainilor (in cazul in care se pierde pe plaja) la ce hotel sta, cum o cheama pe mama si pe tata (numele de familie e important!). Incercati sa faceti plaja in aceeasi zona; atrage-i atentia copilului referitor la punctele de reper din zona respectiva. Nu-l lasa sa plece de langa voi, stati cu el pe malul marii si nu-l lasati nesupravegheat in apa.
Daca nu vrea sa intre in apa (desi acasa este innebunit dupa balaceala din cada) si sub nici o forma nu-l intereseaza incercarile voastre de a-l invata sa inoate, luati-l incet, pas cu pas. Agitatia de pe plaja, galagia, multimea de oameni pot fi motive pentru care nu vrea sa intre in mare.
Cumparati-i un colac frumos, plimbati-va impreuna, de mana, pe mal, construiti castele de nisip si, treptat-treptat, el se va obisnui cu valurile si cu temperatura mai rece a apei si abia va astepta urmatoarea baie.
Nu este recomandabil sa pui copilul sa stea cu ochii deschisi sub apa. Il vor pisca ochii, se va speria de micile vietuitoare marine si, la iesirea pe plaja, ar putea chiar sa faca infectii oculare. Daca prima vacanta la mare va fi reusita, urmatoarele vor fi si mai linistite si mai relaxante pentru toata familia.
Nu uita! Cand inveti copilul sa inoate explica-i de la inceput ca apa sarata de mare il va tine la suprafata, ca tu esti langa el sa-l sustii si ca, si daca va inghiti putina apa la inceput, nu se va intampla nimic grav.
10 trucuri de drumetie montana:
1. Impacheteaza hainute mai groase pentru cel mic, cumpara-i echipament pe masura lui (rucsac, bocancei, jambiere) si arata-i in fotografii muntii.
2. Nu pleca pe munte cu copilul daca nu ai experienta. Poti face greseli care pericliteaza viata intregii familii. Urmeaza cu strictete marcajul sau ia telecabina.
3. Nu uita acasa trusa de prim-ajutor: la munte, accidentele sunt mai frecvente, iar juliturile – la ordinea zilei: rivanolul sau apa oxigenata sa nu-ti lipseasca. Trebuie sa i se atraga atentia sa nu cada de pe carare. Urmarile pot fi grave, iar pustilor li se poate face teama de excursiile montane.
4. Nu forta copilul sa mearga mai mult decat poate! Nu-l amagi spunandu-i ca va veti opri dupa urmatoarea cotitura. Explica-i de la inceput ca veti face pauza din jumatate in jumatate de ora, cand veti bea apa si va veti odihni stand in picioare. Nu-l lasa sa se aseze pe pamant sau pe stanci si nici sa se tranteasca pe paturi de frunze (pot aluneca la vale sau pot exista sub ele crengi).
5. Sa nu incerci sa faci experimente montane cand esti cu copilul. Nu incerca trasee noi, nu te aventura in locuri periculoase, nu uita sa spui cabanierul de la punctul de plecare si familiei sau prietenilor spre ce loc v-ati indreptat. Respecta intotdeauna marcajul traseului, calculeaza durata de mers in ritmul copilului si nu te grabi sa pornesti spre alta destinatie daca micutul marturiseste ca nu mai poate.
6. Nu pleca niciodata la drum de munte cu incaltaminte si imbracaminte noua – risti sa te jeneze. Ia cu tine bocanci de schimb, daca ti se pare nimerit. Imbracati-va cu totii pe „straturi', nu doar cu haine groase. Pe masura ce urcati, va veti incalzi si va trebui sa va dezbracati. Rucsacul mic, de munte, e indispensabil. Acolo vei pune si proviziile pentru drum.
7. La urcus, pe munte, ai nevoie de energie, iar energia o poti obtine foarte usor mancand alimente dulci. Deci nu uita bomboanele si ciocolata. Pustiul va simti aceasta nevoie mai acut decat tine. Cand faceti pauza de masa, nu porniti imediat dupa aceea. E recomandat sa va faceti siesta cel putin 10 – 15 minute.
8. Nu invata copilul sa bea apa din izvoare de munte, pretextand ca este mai curata decat cea de la oras. Nu ai de unde sa stii prin ce locuri a trecut apa aceea si cat de poluata este (pot exista cabane pe „firul' ei).
Documenteaza-te de acasa in legatura cu locurile in care veti merge. E bine sa-i povestesti copilul legende si istorii legate de muntii pe care-i strabateti.
Spune-i ce animale traiesc prin zona. Nu va avea timp, astfel, sa se plictiseasca de urcusul greu si va fi interesat sa mai mearga si alta data in drumetie. Iubirea de munte nu se trezeste doar admirand frumusetile naturii.
Text: Valentina Vuxanovici, Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2