Vara era anotimpul meu preferat, cand parintii ma duceau la mare. Ma pregateam mult, imi adunam hainutele preferate in teancuri, le povesteam tuturor copiilor din cartier cat de frumos va fi pe litoral.
Nelinistea nu ma parasea nici cand ne urcam in masina, nici pe drum – desi imi era somn, foame si nu aveam rabdare de fel – doar cand ne apropiam de Constanta si simteam briza marii ma potoleam si intram in „starea de vacanta'.
Daca te-ar intreba cineva, ti-ai aminti vacantele perfecte? In care totul a mers snur, nimic nu s-a incurcat, uitat acasa sau intamplat?
Probabil ca nu si ca micile aventuri de peste vara sunt cele care dau savoarea zilelor de vacanta. Insa acesta nu este motiv pentru care sa nu te pregatesti cat poti de bine pentru orele de relaxare pe care le vei petrece impreuna cu familia ta. Sper ca sugestiile de mai jos iti vor fi de ajutor.
Bagajul
Oricat de mult te-ar ajuta sotul tau, stii ca tu esti baza in organizarea valizelor. Tu stii care sunt hainutele preferate ale copilului, ce senbilitati medicale are si care sunt jucariile dorite.
Asadar, incepe o lista pe care sa o pui pe usa frigiderului si la care sa adaugi, pe masura ce-ti amintesti, noi elemente. Nu te panica daca vezi ca lista se umple, vei face selectia cand le vei organiza in valize.
Esentiale
Cateva lucruri nu trebuie sa uiti sa pui in bagajul copilului: periuta de dinti, sapun, prosop, chiloti si sosete, cel putin doua perechi de incaltari si de pantaloni, pulovar, haine de ploaie, palariuta de soare, crema de protectie solara, medicamente pentru urgente.
Daca stii ca micutul tau are probleme de sanatate, nu ezita sa intrebi doctorul referitor la medicamentele necesare pentru o vacanta linistita.
Glasul rotilor de tren
Ati ales sa calatoriti cu trenul? Cumpara biletele cu cel putin zece zile inainte si pune-le bine. Nu cumpara bilete de calatorie pentru perioada week-end-ului, va fi nebunie in tren.
Fa-ti provizii de mancare, fructe, apa, reviste. Nu uita jocuri usor de transportat: carti de joc, table, sah magnetic – ii vei tine pe copii ocupati. Nu lasa copiii sa manance nimic de la vecinii de compartiment.
Drumul cu avionul
Va fi ceva mai dificil de suportat de catre copil, dar nu este o regula. tine minte, insa, sa-l imbraci in hainute cat mai comode, din fibre naturale (bumbac, in, vascoza), sa aiba in picioare incaltari care se pot scoate usor. Ia suficiente lichide cu tine in bagajul de mana si guma de mestecat sau bombonele – il vor ajuta sa-si desfunde urechile la altitudini mari. Invata-l sa-si miste piciorutele in timpul zborului si sa nu se teama sa adoarma in scaun.
Pe patru roti
E cel mai simplu de calatorit, cand plecati cu totii in masina familiei: puteti alege ora si ziua preferata pentru plecare, aveti tot timpul sa incarcati bagajele in portbagaj si sa verificati sa nu fi uitat nimic, puteti fixa dinainte scaunelul copilul pe locul din spate (daca este cazul) si puteti face un traseu de vacanta, propunandu-va sa vizitati locuri interesante de pe drum.
Destinatia de vara: marea
De cand s-a nascut copilasul, astepti cu nerabdare momentul in care ii vei arata cat este de frumos la mare. Care este, insa, varsta de la care ai voie sa-l duci pe litoral? Specialistii iti recomanda sa astepti pana implineste un an.
Alege lunile de inceput sau sfarsit de vara – mai, iunie, septembrie – pentru a nu prinde canicula. Niciodata, dar niciodata nu e voie sa tii copilul pe plaja dupa ora 11 dimineata si inainte de 4 dupa-amiaza.
Chiar si in intervalul acceptat, el trebuie sa poarte o palariuta de soare, iar pielea lui trebuie sa fie protejata cu creme speciale. Nu-i da sa manance de la vanzatorii ambulanti si nu face experimente chiar in acest moment, introducandu-i feluri noi. Nu uita sa-i dai cat mai multe lichide – se deshidrateaza repede!
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2