97% din sangele recoltat provine din placenta, restul din cordonul ombilical. Dupa procesare si verificarea sterilitatii, urmeaza criogenarea. Unitatea de sange se va pastra in azot lichid, in conditii stabile termice si de presiune, la -196 grade Celsius.
Probleme etice
Proprietatile miraculoase ale celulelor stem embrionare au fost puse insa in balanta cu anumite considerente de ordin etic, dat fiind ca ele provin de la un alt organism viu, considerat o fiinta in sine, si anume embrionul uman, care este astfel „sacrificat”.
Celulele stem adulte se prevaleaza din cordonul ombilical sau din organisme adulte – ceea ce exclude controversele de ordin etic, dar prezinta si inconveniente. Pe scurt, in urma diviziunii lor rezulta un numar de celule-fiice limitat si inferior celulelor embrionare, care sunt capabile sa-si mentina capacitatea de a forma orice alt tip de celula chiar si dupa luni sau ani de utilizare si crestere in laborator.
Pe de alta parte, celulele stem adulte sunt greu de identificat in cadrul unui organism adult (un echivalent plastic ar fi cautarea acului in carul cu fan) si, chiar daca sunt identificate, ele se dezvolta foarte greu – pe parcursul mai multor luni, ceea ce le face practic neutilizabile in cazul bolnavilor a caror afectiune e
intr-un stadiu avansat/final.
Teoria si practica
Cum toate bolile cunoscute in prezent au o baza celulara, in teorie, orice boala poate fi tratata cu ajutorul celulelor stem. Deocamdata insa, cercetarile privind tratamentul cu celule stem sunt inca in faza de inceput, iar fondurile necesare studierii lor reprezinta o problema, mai ales in conditiile crizei economice actuale.
Celebritati precum Dustin Hoffman, Michael J. Fox (care sufera el insusi de o boala nervoasa degenerativa si a carui fundatie a donat 10 milioane de dolari pentru cercetarea celulelor stem) sau Larry King au sustinut de-a lungul timpul eforturile cercetatorilor din domeniu.
146 de oameni mor in fiecare zi in Statele Unite din cauza unei forme de cancer al sangelui. Leucemia cauzeaza cele mai multe morti decat oricare alt tip de cancer in randul copiilor si tinerilor cu varste pana in 20 de ani.
Transplantarea de celule stem a fost introdusa acum aproximativ 50 de ani si constituie un tratament „minune”. Celulele stem pot restabili buna functionare a maduvei, organul care este responsabil cu „fabricarea” sangelui in organism.
Noi rezultate, noi sperante
Cercetatorii suedezi au demonstrat ca celulele stem trasplantate pot „salva” neuroni si tesut nervos afectat de boli, ceea ce da sperante suferinzilor de boli degenerative.
Cercetatorii au avansat inca din anii trecuti ipoteza ca celulele stem ar putea fi folosite inclusiv in cazurile in care creierul ar fi afectat in urma unui traumatism.
Numarul celor suferinzi de TBI (traumatic brain injury) este in continua crestere. Cel mai celebru astfel de pacient a fost Phineas Gage – un muncitor de 25 de ani care lucra la caile ferate si caruia, in urma unei explozii, o bucata de fier i-a ramas implantata in creier.
Desi a supravietuit, Gage, un om cu o personalitate fermecatoare inainte de accident, a devenit obscen, violent si a avut probleme comportamentale pana la moartea sa, survenita 13 ani mai tarziu.
Foto: Shutterstock.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2