E bine să ne lăudăm copiii?

mama si fiicaCum se pedepsește?

Sunt câteva reguli care trebuie respectate dacă vrem ca pedepsele să fie un mijloc educativ și nu un mod de a ne descărca nervii sau un semn al slăbiciunii noastre. Iată care sunt:

  • Pentru ca o pedeapsă să fie eficientă, nu trebuie să fie folosită prea des. Trebuie aplicată doar atunci când alte metode nu dau rezultate.
  • Pedeapsa trebuie să se potrivească situației. Amintește-ți că nu pedepsești persoana, ci un comportament necorespunzător. Cuvintele: „Nu te mai iubesc sunt o pedeapsă foarte nepotrivită.
  • Dacă ameninți copilul cu o pedeapsă, trebuie să fii consecventă și să-l pedepsești atunci când este cazul. Altfel își va spune: „Vorbe goale.
  • Nu trebuie să-l pedepsești pentru ceva ce a făcut neintenționat. Copiii învață din greșelile lor.

 

Să pedepsești sau nu – tu cum ai proceda?

Tu cum ai proceda în situațiile de mai jos? Alege între „a pedepsi' și „a nu pedepsi'.

1. Iulia vrea să rămână singură acasă. Mama este de acord, cu condiția ca fetița să nu se uite la televizor. La întoarcerea acasă, o găsește pe Julia dormind în fața televizorului deschis.

2. Tudor a luat pentru a doua oară 4 la matematică în aceeași săptămână.

3. Cristi merge la cumpărături cu bicicleta. Mama îi atrage atenția să-și lege bicicleta în fața magazinului. Cristi nu face asta și, la ieșire, bicicleta nu mai este.

4. Cosmin vorbește urât. Când vin niște musafiri le spune imediat care sunt ultimele expresii învățate, cu toate că a promis că nu va face acest lucru.

5. Ada și Marius se ceartă. După o clipă, încep să arunce cu pietre unul în celălalt.

6. Corina se pregătește să plece la școală. După micul dejun îi spune mamei pe un ton ridicat: „Dă-mi pantofii și haina! Când mama ei o mustră, Corina începe să țipe la ea.

7. Anda și fratele ei nu sunt cuminți. Jucându-se, sparg o veioza.

8. Claudiu vrea să mănânce macaroane la cina. Când i se dă maâncarea, se răzgândește și cere altceva. Mama îi spune să mănânce ceea ce i s-a servit. Copilul împinge farfuria cu răutate.

9. Diana stă de o oră în fața farfuriei. Spune că nu mai poate mânca.

 

Ce părere au psihologii?

1. Pedepsește. Fetița a trecut peste cuvântul mamei și trebuie să suporte pedeapsa. Trebuie totuși să-i explici de ce nu a procedat bine.

2. Nu pedepsi. Și așa copilul nu are sentimentul propriei valori. Mai bine discută cu el și află cauza insucceselor sale și ajută-l.

3. Nu pedepsi. Faptul că bicicleta i-a fost furată este o pedeapsă în sine.

4. Nu pedepsi. Copilul folosește cuvintele urâte pentru a atrage atenția. Mai bine prefă-te că nu-l auzi când le spune și laudă-l atunci când nu le folosește.

5. Pedepsește. Ceartă-i și explică-le care pot fi consecințele bătăilor cu pietre.

6. Pedepsește. De exemplu, ieși din cameră și lasă fetița singură până încetează să mai țipe. Trebuie să știe că nu are voie să se comporte așa.

7. Nu pedepsi. Copiii și așa au mustrări de conștiință pentru că au distrus veioza.

8. Pedepsește. Ia mâncarea din fața lui și spune-i să se ridice de la masă. Mama trebuie să-i arate că nu e dispusă să-i satisfacă toate capriciile.

9. Nu pedepsi. Poate fetița s-a săturat. Pedepsirea în astfel de situații poate duce la tulburări psihice (bulimie, anorexie).

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie
Buton