Comportamentul urat al copilului de 2-3 ani

Ce putem face? Iei copilul deoparte si ii spui ca nu are voie si nu e bine sa loveasca alti copii, ii spui: „nu lovim pe nimeni pentru ca este posibil sa ranim pe cineva, iar daca repeta gestul, pleci imediat cu el din locul respectiv, acasa.

Nu trebuie sa uitam, pe de alta parte, ca un copil odihnit si satul este mai cooperant si mai putin predispus spre violenta. De obicei, agresivitatea se diminueaza pe masura ce se dezvolta limbajul.

Nu face mare caz de comportamentul indezirabil al copilului in public. Nu vei face decat sa incurajezi repetarea lui.

Obiceiuri proaste
Ë Scobitul in nas – foarte interesant pentru copilul de aceasta varsta, este practicat de multi copii, si mai ales dezagreabilul obicei de a se juca cu lipiciosul produs de „foraj…

Ë De ce face asta? Pentru multi dintre copii, scotocitul in nas este amuzant, pentru ca este o alta cale de a-ti explora corpul. Pentru altii, acesta este un semn ca ar dori sa scape de acele secretii sau de simptomele unei alergii, rinite ori ca exista vreo parazitoza.

Ë Ce facem? Verificam daca nu este alergic. Dar, pana una alta, ar fi bine si sa constientizam ca bietul de el nu are idee ca scobitul in nas este dezagreabil, de aceea explica-i ca este bine sa isi curete nasul cu un servetel. Pune copilul sa ceara unul si lauda-l ca a facut asta.

Cum corectam comportamentele inadecvate?

  1. La aceasta varsta, obiceiurile proaste nu sunt incalcari deliberate ale bunei cuviinte si bunelor maniere, ci sunt modalitati de a experimenta, de a invata. Asa ca nu este cazul sa dramatizam si sa ne purtam cu copilul ca si cum ar fi facut ceva cumplit.
     
  2. La fel de inadecvat si ineficient este sa ignoram aceste comportamente pe considerentul ca „e mic, ce vrei de la el?. Necorectat de propriii parinti – copilul va fi corectat de societate (altii copii sau adulti) si nu ii va fi tocmai bine.
     
  3. Primul lucru pe care ar fi bine sa il facem cand observam un comportament indezirabil la copil este sa verifi­cam rapid in repertoriul comportamental al acelor persoane din familie cu care copilul relationeaza, ca nu cumva micutul sa imite pe cineva.
     
  4. Corectarea unui comportament neadecvat nu inseamna pedepsirea copilului, ci explicarea, pe intelesul lui, a motivului pentru care nu ar trebui sa mai faca acel lucru si ce altceva ar putea face in loc de comportamentul acela.

Text: Cristiana Haica; Foto: HEPTA.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 2 - 3 ani
Buton