Comportamentul social al bebelusului in primul an de viata

Luna a cincea – incepe sa rezoneze adecvat la afectele adultului – devine neajutorat, surprins, chiar simte frica daca i se vorbeste pe un ton aspru; acum inregistreaza modalitatile diferite de comportament: le observa, le intelege si reac­tioneaza la ele in consecinta.

Luna a sasea – a observat ca sunt oameni pe care ii vede mai des – cunoscutii, si altii pe care nu prea i-a mai intalnit, pe care ii observa insa cu a­tentie si alege cum sa se comporte: plange, ii res­pinge sau le zambeste dupa perioada de analiza.

Luna a saptea – deja are jocuri preferate cu adultul sau copiii mai mari. In top este „cucu-bau, pe care ar vrea sa il joace la nesfarsit si pe care stie sa il „ceara prin gesturi specifice (se preface ca isi ascunde fata cu mainile si zice „bau!).

Luna a opta – este luna in care curiozitatea este foarte mare pentru tot: ce fac cei din jur, cum suna o cana trosnita de masa, cine e in oglinda etc.

Luna a noua – „vai, ce de treaba am: de scoto­cit, de scos din dulapuri, de jucat „caut-o pe mama. Ii place sa se prefaca a nu vedea cum ea se ascunde si apoi o striga si se bucura cand o vede aparand.

Luna a zecea – Acum, nu doar ca observa gesturile celorlalti, dar le si imita, cu foarte mare interes; chiar are un „hobby al imitatiei.

Deja a prins si gustul de a fi apreciat de ceilalti, se entuziasmeaza teribil cand e laudat si vrea sa repete lucrurile, gesturile care au declansat laudele. Stie sa aduca ce i se cere, spune si cateva cuvinte, interactio­neaza deja adecvat si eficient.

Luna a unsprezecea – Unii dintre dumnealor, bebelusii, merg in picioare, ceea ce le da mare incredere in posibilitatile lor, le da un puternic imbold catre dezvoltarea pe toate planurile, inclusiv cel al comportamentului social. Mai mult, fiind deja mare, copilul va incepe sa ma­nance independent, cu manuta lui, va bea singur.

Luna a doisprezecea – E pregatit sa faca lucruri la cererea adultului, se joaca si mai mult cu adultul, cu conditia ca parintii sa ii acorde suficient, deoarece copilul isi doreste sa stea impreuna cu adultul, dar nu cu orice adult, ci cu mami sau tati.

Relatia stransa cu propriul copil ii da acestuia sansa de a fi echilibrat din punct de vedere emotional si intelectual. Cam acum apare si frica de straini: ca un contrast fata de sentimentele de dragoste si afiliere fata de membrii familiei sale.

E bine de stiut ca nu toti copiii se dezvolta in acelasi ritm…

Asa cum este normal, fiecare copil are propria sa evolutie.

Cu toate acestea, cand ar trebui sa ne ingrijoram daca bebelusul nu a „bifat achizitia de dezvoltare a comportamentului social corespunzator?

  • Daca pana in saptamana 16 nu a zambit.
  • Daca nici la sfarsitul pri­mului an de viata nu face diferenta intre persoanele familiare si cele straine si nu se comporta diferit cu unii fata de ceilalti.
  • Daca nici dupa sapta­ma­na 26 nu a gangurit.
  • Daca pana la 40 de sap­ta­mani nu a rostit nicio silaba.
  • Daca pana la un an nu priveste persoanele sau obiectele care i se indica (ex: „unde este…?, „uite, vine bunica!), daca nu pri­veste in fata sau nu sustine privirea.
  • Daca pana la un an nu ma­­nifesta interes pentru detalii (nasturi, piese mici etc.).

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare
Buton