Amenintari actuale
Ai putea spune ca astazi fenomenul nu mai este chiar atat de evident. Da, sunt de acord, el nu mai este chiar atat de vizibil. Exista insa lucruri care au ajuns sa inlocuiasca „cheia de gat' si care par uneori mai linistitoare pentru parinti, tocmai pentru ca se intampla sa tina copilul „prizonier' in casa.
Stratificarea sociala
Daca pana in 1989, cartierele de blocuri erau mai degraba un taram al egalitatii (familia profesorului universitar X era vecina cu familia maistrului-strungar Y), actualmente exista o tendinta de redistribuire a populatiei la blocuri.
Exista cartiere in care locuitorii blocurilor sunt din ce in ce mai instariti, ajungand sa excluda familiile mai putin avute dintre locatari. Pe de alta parte, unele dintre vecinatati devin din ce in ce mai sarace. In acestea din urma exista sansele unei proliferari a fenomenului „cheia de gat' si un risc crescut de dezvoltare a unor nuclee de infractionalitate crescuta.
Calculatorul
Familiile care pot sa-si permita un calculator (si astazi calculatorul nu mai este obiect de lux) pot sa fie linistite. De multe ori, acesta tine locul „cheii de gat.
Copilul va ramane (aparent) linistit in casa, fara insa sa existe certitudinea ca timpul sau liber este judicios cheltuit. Calculatorul, asa cum bine stii, pare la prima vedere un instrument formidabil, dar, in fond si la urma urmei, nu este nimic altceva decat un urias consumator de timp fara un castig considerabil.
Moda
Nu cred ca vreun copil mai considera astazi ca este „cool sa ai cheia de gat. Exista insa alte lucruri „tari' care pot fi experimentate atunci cand ochiul critic, moralist sau disperat al adultului nu este atintit asupra ta.
Daca ai timp la dispozitie fara sa existe amenintarea ca vei fi sub scrutinul vreunui adult, atunci poti linistit sa cazi prada tentatiilor – si tentatiile sunt multiple, de la includerea intr-o gasca de cartier (care se ocupa cu chestii „cool), la consumul de alcool sau mai stiu eu ce mai nelegiuiri.
Cauzele sociale ale fenomenului:
1. Saracia. Poate fi considerata una dintre principalele cauze ale fenomenului „cheia de gat'. Conditiile socio-economice defavorabile imping populatia adulta spre cautarea disperata a unor surse de venit (lucru care explica in ultima vreme, de exemplu, cautarea de slujbe peste hotare si lasarea copiilor in grija unor rude sau a unui singur parinte, in tara).
Rezultatul acestei vanatori de resurse este neglijarea educatiei copiilor si, mai ales, reducerea dramatica a oportunitatilor de a petrece timp cu acestia.
2. Structura familiilor urbane. Copiii cu cheia de gat sunt un produs eminamente urban. Ei apartin unor familii restranse (fara bunici sau alte rude care ar putea sa asigure supravegherea copiilor), cu ambii parinti activi din punct de vedere profesional sau cu un singur parinte care se ocupa de acumularea veniturilor familiei.
3. Lipsa ofertelor de petrecere a timpului liber. O societate dezvoltata asigura pentru fiecare membru al ei o ocupare optima si lipsita de riscuri a timpului liber. Nu este cazul nostru – solutii s-au incercat pentru copii, cum ar fi de exemplu regimul semi-internat, cluburile sportive sau ocupationale. Fie ca nu intrunesc toate criteriile de credibilitate ale parintilor, fie sunt inaccesibile ca si costuri.
Sfaturi pentru parintii ocupati ai caror copii raman singuri:
1. Creaza conditii de petrecere a timpului liber care sa asigure o ocupare structurata a cel putin una sau doua zile pe saptamana. Inscrierea pustiului la un club sportiv, gasirea unei activitati ocupationale (de exemplu, un club de navomodelism), a unei ocupatii artistice etc.
Pentru un asemenea demers, va fi necesar sa depui un mic efort de investigatii si cautari. Merita cu prisosinta, vei fi mai linistita si, cu siguranta, ocuparea timpului liber al copilului va fi mai judicioasa.
2. Asigura-te ca primesti o relatare cat de cat in concordanta cu realitatea a momentelor petrecute singuri de copiii tai. Este mai usor sa previi anumite deviante, decat sa fii luata pe nepregatite de vesti ingrijoratoare (legate de apartenenta la anumite gasti, de consumul de alcool sau de droguri).
Nu trebuie neaparat sa te transformi intr-un detectiv sau intr-un persecutor pentru a afla cum isi petrec copiii tai timpul. Ajunge sa creezi un climat de incredere si, probabil, ti se vor spune lucrurile importante din programul lor independent.
3. Consolideaza retelele de suport pe care le ai – o buna relatie cu vecinii poate sa fie inceputul unei retele de suport comunitar care sa asigure o supraveghere minima a copiilor lasati singuri. Identifica in jurul tau acele resurse care te pot asigura ca, si daca esti absenta, copilul nu este absolut nesupravegheat.
Exista intotdeauna o vecina pensionara, un prieten care lucreaza in contra-tura, cineva de incredere care ar putea sa fie sensibilizat pentru aceasta alianta (si pentru care poti face contra-servicii similare).
4. Nu abuza de mecanismele de control. Tehnica permite un control sporit al copiilor. Un simplu telefon mobil, posibilitatea de a-l verifica prin intermediul calculatorului sau alte minuni pot sa sporeasca un sentiment de animozitate din partea copilului. Nimeni nu se simte bine cand este controlat excesiv, cand este in permanenta verificat si sfatuit.
Text: Mugur Ciumageanu, psiholog clinician, Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2