Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?

Da-i exemple din mediul lui familiar cu ajutorul carora sa inteleaga ce inseamna de fapt sa iti alegi un domeniu sau sa te pregatesti pentru o cariera, discutand despre membrii familiei, grupul de prieteni si colegi.

Ofera-i modele de urmat, nu-i da exemple negative. Te poti referi la membrii familiei, la persoane din grupul de prieteni sau chiar la colegii lui. Intreaba-l ce parere are despre alegerile facute de acestia, de domeniile in care lucreaza sau vor lucra in viitor. Apoi, analizati impreuna plusurile si minusurile in functie de ce i s-ar potrivi lui.

In final, explica-i copilului tau ce presupune efectiv un loc de munca, da-i cateva informatii despre profesiile existente, aratandu-i concret ce inseamna sa ai o anumita meserie. Spre exemplu, discuta cu el despre serviciul tau, explica-i ce presupune munca ta.

Ii va fi mai usor sa inteleaga daca ii dai exemple concrete despre alegerile pe care tu le-ai facut. Ofera-i cateva informatii despre profesiile de care se simte atras si explicatii referitoare la ce presupune munca respectiva. Spune-i care sunt principalele responsabilitati si ce impact au in momentul de fata.

Alege liceul si specializarea potrivita

Odata ce copilul tau a decis ce domeniu l-ar putea interesa, ajuta-l sa-si aleaga liceul si specializarea. Este important sa aveti in minte cateva criterii atunci cand luati decizia.

In primul rand, consultati brosura pentru admiterea la liceu, primita de la Inspectoratul Scolar Judetean, pentru a vedea care este oferta de scolarizare pentru acest an, cate locuri sunt disponibile pentru fiecare specializare si care este media ultimului intrat in anii anteriori. Apoi, ganditi-va impreuna care ar fi liceele potrivite pentru ceea ce vrea copilul sa faca mai departe.

De exemplu, daca se indreapta spre un domeniu economic, luati in calcul un liceu cu acest profil, insa daca are aptitudini spre zona umanista, orienteaza-l spre un liceu teoretic in care exista clase unde se pune accent pe stiintele socio-umane.

In plus, cauta printre cunostinte si prieteni referinte despre liceu si verifica in ce masura informatiile primite reprezinta avantaje sau dezavantaje pentru copilul tau. Poti alege un liceu cu activitati extrascolare, in care copilul sa-si dezvolte anumite aptitudini si valori sau un liceu in care la materia preferata a copilului tau preda un profesor deosebit.

Un alt criteriu important il poate reprezenta cercul de prieteni. Exista posibilitatea ca alegerea liceului sa fie influentata de grup, copilul optand pentru o anumita scoala doar pentru ca prietenii se inscriu acolo.

Desi este important pentru copil sa fie cu aceiasi colegi, trebuie sa tii cont si daca alegerea pe care o face grupul este potrivita pentru ce isi doreste copilul tau sa faca mai departe.

Gandeste-te ca, la 14 ani, copilul are tendinta de a experimenta si nu intotdeauna alegerile pe care le ia astazi le va sustine si mai tarziu.

Apoi, nu uita sa iei in calcul si distanta dintre scoala si casa. Daca la cele sase ore petrecute la liceu se adauga inca doua cu drumul dus-intors si alte doua pentru teme, inseamna ca, zilnic, copilul tau va aloca zece ore activitatilor legate de scoala. Cand va mai avea timp pentru sport si relaxare?

Text: Lacramioara Tiriblecea; Articol realizat cu sprijinul Intuitext.

Foto: 123rf.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton