Este important sa iti sustii copilul!
Cand copilul are probleme emotionale, psihologul nu este singurul care poate face ceva pentru el. Este poate mult mai important ceea ce poti face tu, ca parinte, pentru el.
Fii alaturi de copil pentru a-i arata disponibilitatea de a-l asculta si ofera-i suport emotional, fara a-l judeca. Trebuie sa fii foarte rabdator, pentru ca majoritatea copiilor sunt incapabili sa-si explice emotiile si temerile pe intelesul oamenilor mari.
Gaseste-ti zilnic timp sa discuti cu juniorul tau despre ingrijorarile si temerile lui. Ideal ar fi, in cazul in care nici tu nu stai cel mai bine cu echilibrul emotional, sa iti gasesti un terapeut de familie', la care sa poti apela oricand, care sa urmareasca si copilul, si pe voi, ca familie, si sa va consilieze oricand apar dificultati.
Foarte multi copii, mai ales in ultimii ani, au nevoie de ajutor pentru a face fata stresului scolar, anxietatii, comportamentului agresiv sau presiunii mediului social. Altii au nevoie de sustinere in a face fata stresului emotional din familie, in special cand familia trece prin dificultati cum ar fi divortul, mutarea, boli grave, modificarea statutului financiar etc.
In ultimul timp, din ce in ce mai multi parinti au inteles importanta cautarii de ajutor specializat nu numai in scop curativ, ci si in scop profilactic.
Multi parinti vin cu copiii lor la psiholog pentru:
Diferite tipuri de terapie
Exista mai multe tipuri de psihoterapie. Terapeutul alege strategia cea mai potrivita pentru rezolvarea problemei sau pentru copilul sau familia respectiva. Cand vei ajunge in cabinetul respectivului psiholog sau psihiatru, el iti va spune ce tip de psihoterapie va utiliza.
De exemplu, psihoterapie cognitiv-comportamentala, rationalemotiva – care este extrem de usor de folosit in cazul copiilor depresivi, anxiosi, care au probleme de comportament. Acest tip de terapie restructureaza felul disfunctional in care gandim, ajutandu-ne sa gasim modalitati mai eficiente de a reactiona emotional si de a ne comporta.
Terapia psihanalitica, aplicabila mai ales copiilor mari, face o analiza profunda a problemelor lor.
Puterea terapiei de familie
Modificand relatiile dintr-o familie se schimba viata fiecarui membru al acesteia, beneficiile sunt de lunga durata, deoarece fiecare membru al familiei este implicat si continua sa exercite schimbari sincronice asupra celorlalti.
In special, problemele copiilor este bine sa fie rezolvate cu participarea intregii familii, care intra in contact cu copilul.
Forta terapiei de familie vine din faptul ca ii aduce impreuna pe parinti si pe copii pentru a transforma interactiunile lor, subliniaza participarea fiecaruia in problemele care ii afecteaza.
Fixandu-ne pe ceea ce fac ceilalti, e greu sa vedem ceea ce ne leaga, cum ceea ce facem noi ii influenteaza pe ceilalti.
Prin terapie de familie se pot identifica si pattern-uri de comportament nocive, care nu apartin neaparat copilului – el este de obicei cel care le oglindeste prin comportament inadecvat, precum nivelul de implicare a membrilor familiei, cat este de dispus fiecare sa faca pentru a imbunatati situatia actuala.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3