Copilul face alegerea finala
Atitudinea copilului e determinanta. Observa daca odrasla o place. Daca la vederea ei va racni din toti rarunchii, sa nu-ti imaginezi ca va inceta sa o respinga dupa trecerea timpului.
Varsta bonei Acesta nu este un criteriu definitoriu, rabdarea si dragostea pentru copii nefiind dictate de numarul anilor. Daca bona e prea tanara si nici nu are pic de experienta in ingrijirea copiilor, s-ar putea sa fie preocupata de cu totul alte activitati, in nici un caz de micutul tau.
Daca este prea in varsta, nu va mai putea sa faca fata cu brio provocarilor copilului.
Costuri Costurile angajarii unei bone variaza in functie de zona in care te afli, de pregatirea persoanei si pretentiile tale. Pentru un program de noua-zece ore, majoritatea solicita cel putin sase milioane de lei.
Dar poti gasi si cu patru milioane. Sau, la fel de bine, si cu 7,5 milioane sau 17 milioane de lei, daca soliciti o invatatoare pensionata, vorbitoare de limbi straine, care sa faca si lectii cu copilul.
Pentru banii primiti, bona trebuie sa aiba grija de el zece ore pe zi, sa-i gateasca, sa-i spele lucrusoarele, sa-i administreze medicatia necesara (profilactica, si atunci cand este bolnavior), sa-l scoata la plimbare si sa-l suprave-gheze cu mare atentie in parc. Deci, tot ce este legat de menajul copilului intra in responsabilitatea bonei.
Daca ai indoieli in privinta persoanei alese, gaseste pe altcineva si nu cauta justificari pentru o alegere gresita. La fel, daca observi ceva in neregula in conduita proaspetei bone, nu ezi-ta sa o inlocuiesti. Vigilenta de la inceput te poa-te scuti de o multime de probleme mai tarziu.
In cazul in care vrei sa verifici comportamentul bonei:
– Poti instala in casa o camera web sau una video simpla, ori lasa deschis un reportofon (ai vazut in filme si poate da rezultate si la tine; poate ca asa vei descoperi cum copilul doarme tun cu Peritol, iar bona sforaie jumatate din zi!).
– Roaga-ti vecinii sa observe cum se poarta bona.
– Vino pe neasteptate acasa.
– Intreaba-l pe copil – daca este destul de mare ca sa vorbeasca.
La agentiile de baby-sitting
Agentia iti ofera avantajul ca persoanele au trecut deja printr-un filtru de evaluare. Ti se vor cere date despre varsta odraslei, eventuale probleme de sanatate, programul pe care il doresti, cat esti dispusa sa platesti, unde locu-iesti, esti intrebata daca vrei un anumit profil de persoana.
La sediul agentiei completezi si o fisa de cerinte. In aceasta etapa, unele agentii nu solicita nici un ban, dar altele percep o taxa. Pe baza cerintelor tale, agentia iti stabileste interviuri cu mai multe persoane. La primul interviu este bine sa te duci fara copil.
Agentia iti face o scurta prezentare a fiecarei persoane si iti prezinta si dosarele lor, care contin cópii dupa cartea de munca, cazierul, un test psihologic („testul copacului) si eventuale analize medicale. Urmeaza apoi interviul propriu-zis, in timpul caruia poti sa-ti faci o prima impresie.
Trebuie sa precizezi varsta bebelusului si asteptarile tale. Multe bone prefera sa ingrijeasca copii trecuti de un an si sunt de-a dreptul speriate cand aud de sugari. In timpul interviului este bine sa afli ce pretentii salariale au candidatele si daca vor carte de munca.
Foarte important!
Prezinta foarte clar oferta salariala si reglementeaza de la inceput chestiunile legate de mancarea bonei si cheltuielile de transport. E bine sa-i spui din start ca lucrurile discutate in parc cu alte bone despre ce, cat si cum primesc respectivele nu au relevanta pentru contractul cu tine – altfel, poate veni cu diverse pretentii, auzite in parc.
In urma interviurilor, ca sa te decizi mai usor, intocmeste o lista cu plusuri si minusuri pentru fiecare persoana in parte. Dupa ce iei decizia, urmeaza al doilea interviu, in timpul caruia bona va face cunostinta cu cel mic.
Atunci veti stabili si detaliile legate de data platii salariului si eventuale angajamente suplimentare (treburi casnice, daca somnul copilului ii permite – platite suplimentar, evident! -, ramas ocazional peste program etc.).
Ce platesti agentiei: de regula, cand semnezi contractul cu viitoarea bona, achiti agentiei, drept comision, jumatate din salariul bonei. Ulterior, cand primeste primul salariu, si ea procedeaza la fel.
Perioada de proba
Aceasta se intinde pana la o luna, timp in care, in functie de agentie, poti sa schimbi persoana o data sau de doua ori, fara a mai plati alt comision. In perioada asta, este bine ca o saptamana sa fii si tu pe acasa, ca s-o familiarizezi cu copilul si mediul in care va lucra.
Tot acum poti sa-i ceri sa-si faca analizele medicale, pe care le vrei tu (de obicei, pe cheltuiala ta) ori sa-ti aduca cel putin o adeverinta de la medicul de familie, din care sa reiasa ca e sanatoasa si ca poate avea grija de un copil. Insista daca trebuie, doar este in joc sanatatea copilului tau!
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3