Bolile copilariei

Bolnavul de varicela e contagios in perioada cuprinsa intre una-doua zile inainte de aparitia primelor elemente eruptive si cinci-sase zile dupa caderea „cojilor”.

Tratament:
paracetamol, pentru scaderea febrei (in nici un caz aspirina, fiindca poate genera compli­catii), si mixtura mentolata alcoolica sau talc mentolat, pentru calmarea mancarimilor.

Complicatii: infectarea veziculelor, pneumonie variceloasa (care se manifesta prin tuse, febra mare, dificultati in respiratie), encefalita.

Oreion
Este o boala virala frecventa primavara si vara.
Varsta: afecteaza copiii mai mari de trei ani si pe cei de varsta scolara.

Simptome: febra, dureri de cap, dificultate in a deschide gura, a mesteca si a inghiti. Apoi, in majoritatea cazurilor, apare cate o umflatura dureroasa sub fiecare ureche si sub maxilar, timp de aproximativ trei zile.

Tratament: copilul trebuie sa stea la pat, pentru a se odihni. Poti sa-i dai o doza corespunzatoare de paracetamol, sub forma de sirop sau de supozitor, pentru scaderea febrei si calmarea durerii.
Complicatii: sterilitate (in cazul baietilor), meningita, encefalita, surditate temporara (sau chiar definitiva).

Scarlatina
Scarlatina este una dintre bolile contagioase ale copilariei, mai putin frecventa, chiar daca este cauzata de o bacterie foarte raspandita: streptococul.

Aceasta boala se aseamana cu angina, insa durerile de gat sunt insotite de o eruptie cutanata, care da pielii o culoare stacojie. Este singura dintre bolile copilariei in care medicul poate sa prescrie antibiotice.

Simptome: dureri de gat, inflamarea amigdalelor, febra mare (40°C), stare de voma, dureri abdominale, eruptie de mici puncte la nivelul regiunii inghinale, al subsorilor si pe pliurile coatelor. Ulterior, eruptia se intinde pe tot corpul, cu exceptia regiunii din jurul gurii; limba este alba cu pete rosii.

Tratament: mergi la medic. Acesta va prescrie antibiotice ori sulfamide (pentru evitarea complicatiilor), antitermice pentru scaderea febrei (paracetamol), multe lichide.

Complicatii: scarlatina nu este grava, insa daca micutul este hipersensibil la bacterie, infectia poate provoca complicatii cardiace, inflamarea rinichilor (nefrita) sau a articulatiilor si a inimii (reumatism articular).

Vaccinuri impotriva bolilor copilariei
Utilizarea trivaccinului (antirujeola, antirubeola, antioreion) s-a dovedit extrem de eficienta, deoarece permite reducerea rezervorului de virusuri, protejeaza anturajul, mai ales pe femeile insarcinate si copiii care nu au fost vaccinati din cauza unor contraindicatii majore.

Indicatii

  • Imunizarea activa fata de rujeola, oreion si rubeola, incepand cu varsta de 12 luni.
  • Imunizarea activa a copiilor care traiesc in colectivitati, incepand cu varsta de noua luni. In acest caz e necesara revaccinarea copilu­lui la varsta de 15 luni.
  • Imunizarea – in cadrul masurilor preventive de vaccinare – a tuturor copiilor mai mari de noua luni dintr-o colectivitate, daca exista un risc epidemiologic.

Schema de vaccinare
Pentru vaccinare e necesara o singura ad-ministrare daca varsta copilului este cuprinsa intre 12 si 15 luni.

Daca vaccinarea s-a inceput la varsta de noua luni pentru copiii care traiesc in colecti-vitati, o a doua injectie este recomandata sase luni mai tarziu.

Efecte secundare
Vaccinul combinat este bine tolerat de copii. Reactii minore pot fi observate la cinci zile dupa injectare: febra, simptome rinofaringiene sau respiratorii trecatoare, o usoara eruptie cutanata.

Text: Lacramioara Tiriblecea; Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton