Principalele avantaje:
„Daca reusesc sa le impun parintilor dorinta copilului lor de a avea un animal de casa, atunci stiu ca am facut cu adevarat o fapta buna.'
Aceste cuvinte apartin unuia dintre intemeietorii etologiei (ramura a biologiei moderne care studiaza comportamentul animalelor) si laureat al premiului Nobel, Konrad Lorenz, care a aratat ca pisica si cainele nu sunt doar tovarasi de joaca, ci si ascultatori atenti; ei au mereu timp, ofera un sentiment de protectie si siguranta, iar copiii le pot povesti tot ce au pe suflet.
Usurinta de a intra in contact cu cei din jur si adaptarea la societate sunt alte efecte pozitive ale convietuirii cu animalele. Mai mult, copiii care au in preajma animale depasesc mai usor problemele scolare.
Cateva lucruri de care sa tii cont:
Daca te temi de microbii pe care copilul i-ar putea lua de la animalul de casa, exista cateva lucruri simple pe care le poti face pentru a scapa de astfel de griji.
Adesea, dilemele tale sunt neintemeiate: peste tot in jururl nostru exista microbi si germeni. Invata-ti copilul cu niste reguli de igiena, cum ar fi sa nu hraneasca animalul din farfuria lui, sa nu-i dea de baut din cana lui si sa se spele pe manute dupa ce s-a jucat cu cainele sau pisica.
Nu uita, totusi, ca animalul trebuie ingrijit, deparazitat si vaccinat, pentru ca si el are nevoie de ingrijirea cea mai buna, la fel ca si copiii tai.
Pentru micutii prea energici:
O broscuta testoasa are efect linistitor
Oricare animal „lent in miscari este de obicei adorat de copiii de varsta mica cu temperament opus, foarte vioi, sau de melancolicii extrem de sensibili sau emotivi de varste mai mari.
Broscutele testoase trebuie alese mai ales pentru copiii hiperactivi, pentru care, in multe cazuri, miscarile lente ale reptilei au un efect linistitor. Indiferent de cauza excesului de energie a micutului, urmarirea atenta a miscarilor testoaselor, mai ales a celor terestre, este echivalenta cu o… injectie de sedative.
Cercetarile recente, finalizate in martie 2007 de catre psihiatrii austrieci, au aratat ca efectul aproape hipnotic al miscarii reptilelor asupra copiilor poate reduce riscul aparitiei unor manifestari de tip epileptic la copiii cu temperament foarte activ.
Specialistii austrieci in neurobiologie au demonstrat ca miscarile testoaselor terestre si ale unor aligatori pot reduce drastic conturarea aparitiei unor forme de epilepsie.
Zooterapia moderna are deja pregatite numeroase proiecte de utilizare a imaginilor filmate cu testoase pentru profilaxia unor boli nervoase ale copiilor, dar si in scopul tratamentului unor forme incipiente de epilepsie si nevroze maniacale.
Pentru copiii activi si dinamici:
Catelusii, prietenii cei mai buni
Avand in vedere marea varietate de rase si de temperamente de caini, alegerea catelusului ca animal de casa este in realitate cea mai dificila.
Luand insa in calcul comportamentul social, submisiv, adica supus, al tuturor canidelor, intelegem ca putem alege un catel daca micutul are un temperament predominant sangvinic. Copilul sangvinic este caracterizat prin energie si necesitate de contact social permanent.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4