Alimente minune (IV)


Un bebelus sanatos se va opri din mancat atunci cand s-a saturat.

Apetitul bebelusului se regleaza singur. Daca cel mic mananca foarte mult, inseamna ca are nevoie sa manance. Atat timp cat nu consuma mancare nesanatoasa si ramane la alimentele-minune pentru bebelusi, atunci probabil ca nu este cazul sa te ingrijorezi.

Cand bebelusul plange, incearca mai intai sa il linistesti tinandu-l in brate si vorbind cu el. Hrana ar trebui sa fie ultima cale la care sa apelezi pentru a-l opri din plans, daca esti sigura ca plange pentru ca ii este foame.

Un bebelus sanatos nu se va infometa singur. Tu iti cunosti copilul, asa ca iti poti da seama daca este bolnav sau daca este ceva in neregula. Daca micutul nu pierde in greutate, pare sanatos si fericit, iar pediatrul spune ca se dezvolta bine, probabil ca nu ai niciun motiv sa te ingrijorezi.

Am auzit in mai multe ocazii mame spunand „bebelusul meu nu vrea sa manance. Aceasta afirmatie arata ca s-a dezvoltat un conflict intre mama si bebelus. Cel mic ii face o favoare mamei prin faptul ca mananca sau o pedepseste nemancand. Cum se poate preveni aceasta situatie? Nu reactiona in mod exagerat atunci cand bebelusul refuza sa manance. Si incearca intotdeauna ca ora mesei sa fie un moment relaxant si placut.

Nu il obliga niciodata pe bebe sa manance. Atunci cand isi intoarce capul sau isi inchide strans buzele, este cazul sa lasi mancarea deoparte. Nu il forta niciodata sa termine ultima lingura din bol – arunc-o la gunoi. Daca se obis­nuieste sa manance pana la ultima inghititura, bebelusul deprinde obiceiul (extrem de prost) de a manca si atunci cand nu ii este foame si de a-si compromite mecanismul de autoreglare al organismului, ceea ce-i poate provoca obezitate sau supraponderabilitate mai tarziu in viata.

Daca te temi ca juniorului tau nu ii va placea un anumit aliment sa­natos, apeleaza la psihologia inversa pentru a-i starni interesul. Nu ii da niciun pic si mananca in fa­­­ta lui; convinge-ti intreaga familie sa manance in fata lui. In acest fel, cel mic isi va dori si el o portie. Da-i impresia ca eziti, apoi ofera-i putin. Daca esti norocoasa, copilul va adora sa consume res­pectivul aliment, pentru ca astfel se va simti mare, egalul adul­­­­­­­­­­­­­­ti­­­­lor din familie.

Bebelusii isi schimba expresia fe­­­tei aproape de fiecare data cand li se ofera un aliment nou, mai ales daca acesta are o aroma puternica. Nu te lasa influentata de aceasta expresie de moment. Mai ofera-i o lingurita si, daca deschide gurita pentru a accepta inca o portie, continua sa-l hranesti.

Nu este neobisnuit ca un bebelus sa consume o singura masa principala pe zi, iar restul sa fie constituit din mici gustari. Gustarile sunt necesare in dieta unui bebelus si trebuie sa constea in mici portii din aceleasi mancaruri sanatoase care fac parte din mesele principale.

Gustarile trebuie oferite in fiecare zi, la ore fixe, predictibile, nu la intamplare. Gustarile trebuie consumate in locul de luat masa, unde sunt consumate si felurile principale, deoarece sunt mese.

Sursa: cartea Alimentatia copilului de la nastere la 3 ani, Editura Litera 2010, www.litera.ro; Foto: SHUTTERSTOCK

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie
Buton