Alaptare la san sau din biberon?

Despre imunitate
Pentru ca sistemul imunitar al copilului nu este dezvoltat suficient decat dupa trei ani, alege cu grija formula care sa-l hraneasca atunci cand laptele tau (care asigura o oarecare protectie din punct de vedere imunitar) nu-i mai ofera toti nutrientii necesari sau cand esti nevoita sa renunti la alaptat.

Important: formula pentru care optezi sa fie fortifiata cu fier, calciu, vitamine, acizi grasi esentiali pentru dezvoltarea creierului si o buna acuitate vizuala.

Cand este timpul pentru intarcat?
Momentul intarcarii este dificil si are impact si asupra mamei, si asupra bebelusului.
Uneori, intarcatul are loc din simplul motiv ca mama trebuie sa se intoarca la birou – putine femei isi permit concediul de crestere a copilului pana la doi ani. Nu trebuie renuntat de la o zi la alta, ci treptat, te sfatuiesc specialistii.

1. Verifica intai calendarul – este nevoie de o intreaga luna pentru a completa procesul.
Iar daca intarcatul se realizeaza dupa un an – oricum ai incerca sa-l convingi, bebe nu va accepta la fel de usor o ca­nuta sau un biberon in locul sanului.

2. Vorbeste cu pediatrul inainte sa faci pasul – una este sa renunti la alap­tat la 3 luni si alta este situatia dupa ce copilul implineste un an.

3. In jurul varstei de 6-7 luni multi parinti, exasperati de oboseala, incep antrenamentele' pentru somnul copilului, bazandu-se si pe faptul ca introduc solidele, asa ca introduc biberonul cu formula la masa de seara pe post de somnifer.

Pentru un copil, trecerea de la alaptat la biberon in acelasi timp cu schimbarea programului de somn este prea mult odata.

4. Trecerea la biberon sau canuta se va face intr-un moment linistit in familie, nu cand apare pe lume un fratior sau mama tocmai se intoar­ce la birou si apare o bona.

33% dintre sugari sunt hraniti direct cu lapte de vaca sau cu lapte praf integral, care nu corespunde cerintelor nutritionale la aceasta varsta si poate provoca alergii.

Poti face trecerea la formula/biberon/canuta inlocuind o masa pe zi intr-o saptamana. Mesele care ofera confort emotional trebuie eliminate ultimele. In mod normal, acestea ar fi masa de la trezire si cea dinainte de culcare, dar tu iti cunosti mai bine bebelusul si ii stii preferintele.

In a doua saptamana vei mai elimina inca o masa de san, avand, deci, doua servite la biberon sau canuta (depinde de varsta copi­lului). Si cu fiecare saptamana care trece, poti inlocui mesele astfel incat alaptatul sa devina frumoasa amintire.

Indicatii tehnice' :

  • Asigura-te ca toate biberoanele, tetinele si alte ustensile de care ai nevoie pentru pregatirea formulei sunt sterilizare.
     
  • Citeste cu atentie instructiunile producatorului. Stim ca ti-am mai spus, dar iti repetam tocmai pentru ca e important: prea multa apa in­seam­na ca bebelusul nu se hra­neste cum trebuie, prea putina apa duce la o formula hiperconcentrata, care poate produce diaree sau deshidratare.
     
  • Apa trebuie fiarta serios (producatorii recomanda 5 minute de fierbere) si lasata sa se raceasca la aproximativ 40º C.
     
  • Formula (masurata exact) se adauga in apa si se amesteca bine, pentru o dizolvare omogena.
     
  • Se serveste imediat. Nu se refoloseste restul de lapte preparat (nu faceti vreo economie, dimpotriva, puneti sanatatea copilului in pericol).
     
  • Copilul trebuie sa stea intr-o pozitie semiverticala, nu culcat – lichidul se poate scurge in urechea mediana, cauzand o infectie. Pentru a preveni aparitia gazelor, lichidul trebuie sa umple toata tetina (anatomica, de preferinta).

Foto: Dreamstime.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie
Buton