Ritualuri mici, efecte mari
A-ti obisnui copilul cu niste ritualuri inainte de culcare este una dintre cele mai bune idei pentru a-i induce starea de somn si relaxarea necesare.
In afara de cele mentionate pana acum (plimbarea, baita de dinainte, micsorarea luminii, un masaj), mai exista o multime de posibilitati de a-l face pe copil sa se pregateasca de culcare: ultima masa la o anumita ora (pentru bebelusi) sau o cana cu lapte (pentru cei mai maricei) poate fi nu doar linistitoare, ci si un simbol menit sa il destinda.
De asemenea, o poveste citita ori povestita sau pupicul de dinainte de culcare poate avea efecte nebanuite. Sau incearca sa-i pui o muzica linistitoare.
Sunetul vocii tale
Nu-l trimite pur si simplu in camera lui, sa se culce, sau nu te grabi sa iti lasi bebelusul in patut pentru ca tu te grabesti, din diverse motive. Nu ai strans cadita si ai lasat toate lucrurile imprastiate in baie? Nu-i nimic, o poti face si mai tarziu.
Petrece putin timp cu copilul inainte de culcare si vorbeste-i, chiar daca nu te intelege. Indiferent ca ii povestesti ce ti s-a intamplat tie peste zi, ca ii citesti o poveste sau ca ii canti un cantecel, vocea ta are efect linistitor.
Iar acest obicei te va ajuta chiar si pe tine sa te calmezi si sa nu mai fii atat de stresata ca nu ai terminat tot ce aveai planificat. Timpul cu copilul tau e mai pretios.
Zgomotul!
Ah, galagia de afara, vorbaria din casa, vecinii care dau muzica tare ori cine stie ce alte stridente care tulbura linistea si iti trezesc copilul! Din pacate, nu de tine depind sursele de zgomot exterioare, insa ceva tot poti face: sa pastrezi linistea in casa si sa ii faci celui mic dormitorul in zona cea mai putin galagioasa din casa.
Desi exista parinti care se lauda ca ai lor copii dorm bustean, indiferent de galagia din casa, putem sa afirmam clar: acesti copii care „dorm bustean sunt foarte obositi pentru ca niciodata nu-si fac ratia de somn.
Somnul normal ar trebui sa varieze – ca si la adulti – intre somn cu vise si somn profund, fara vise. Cel din urma este esential pentru o buna regenerare psihica, insa copiii care dorm in zgomot adesea nu au parte de un somn profund.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3