Comunicarea ineficienta:
1. Comenzile multiple sunt unele dintre cele mai frecvente greseli care intervin in comunicarea cu cei mici.
Sa-i spui unui copil de trei ani, intr-un loc putin familiar, „pune-ti hainuta pe cuierul din stanga din spatele usii din holul mare si sa te astepti ca sa duca la bun sfarsit o comanda care cere notiuni despre spatialitate si secvente de comportamente, ar insemna ca ai oarecum de-a face cu un mic geniu al prospectiunilor si planificarii. In momentul in care copilul nu se va descurca, o eventuala critica ii va induce acestuia sentimentul unei inferioritati de care nu este responsabil (aceeasi comanda, la cinci-sase ani, poate parea facila).
2. Comenzile sau solicitarile „pe termen lung – daca ii spui copilului, intr-un moment de iritare, „sa nu te mai prind ca deschizi televizorul saptamana aceasta, ca nu stiu ce-ti fac, situatia risca sa scape de sub control. Termenul de o saptamana, greu de „digerat de copil pana la aproximativ sase ani, pedeapsa vaga din „nu stiu ce-ti fac, dar si faptul ca multi adulti nu o sa-si mai aminteasca de solicitare nici macar in ziua in care au emis-o, fac o asemenea comanda fara rost.
3. Comenzile repetate care nu sunt insotite de nici un raspuns, in momentul indeplinirii lor – fie lauda, fie critica in cazul in care comportamentul nu este dus la bun sfarsit – din partea adultului pot deveni un posibil nucleu de ostilitate sau nesupunere din partea copilului.
De exemplu, daca ii spui fetitei tale in fiecare seara sa se spele pe dinti, dar de cele mai multe ori nu-i adresezi nici un cuvant de lauda daca o face, lasata de capul ei, mititica va uita rapid buna deprindere pe care credeai ca i-ai insuflat-o. Nu uita sa-i arati copilului tau ca iti pasa!
4. Comenzile vagi – apropie-te nervos, cu o masinuta facuta bucati si spune-i baietelului de patru–cinci ani din fata ta „acum sa te vad cum o repari. Sub privirea scrutatoare a adultului, pustiul va incerca sa puna la loc ceea ce crede el ca se potriveste, dar foarte probabil, comanda deloc lipsita de precizie, precum si tonul iritat al adultului vor fi aliatii insuccesului intreprinderii.
O abordare mai buna este cea a precizarii sarcinii – de exemplu, „hai sa te vad cum ii pui la loc masinutei rotile sarite si apoi vom incerca sa-i punem impreuna capota….
Comunicarea eficienta:
1. Incepe de la atragerea atentiei asupra faptului ca va urma o comanda sau o solicitare, precum si printr-un grad de specificitate crescut al comenzii. La plecarea spre gradinita, in loc sa-i spui fetitei de cinci ani „plecam, du-te dupa pantofi, este de preferat un „Mioara, imediat o sa plecam, adu-ti pantofiorii rosii si mama o sa te ajute sa te incalti.
2. Folosirea un ton adecvat al vocii – putin mai tare si mai ferm atunci cand este vorba despre o comanda si o solicitare – si o frazare pozitiva – mai degraba, atunci cand este cazul, sa-i spunem copilului ce poate si are voie sa faca, decat ce nu are voie. Astfel, in loc de „nu ai voie atata inghetata ca o sa racesti si o sa-ti strici dintii (comanda de altfel vaga), este preferabila o afirmatie de genul „ai voie o inghetata pe zi.
3. Comenzile complexe sau cele care necesita un timp mai indelungat de urmarire a indeplinirii lor – aici este necesara in primul rand o defalcare a sarcinilor pe pasi mai mici, care sunt la indemana copilului, dar si o atentie crescuta din partea adultului de a recompensa ducerea la bun sfarsit a actiunii, indiferent de termenul stabilit initial – care poate fi de minute, ore sau zile. O activitate indeplinita cu intarziere este preferabila celei neterminate.
Sa fii parinte sau educator nu este un lucru facil – am incercat sa aratam cateva din micile detalii ale comunicarii, care pot sa faca din copiii nostri adevarati „ascultatori' sau niste „revoltati' cand vor creste.
O comunicare eficienta implica un efort suplimentar, un control al nervozitatii de moment si o intelegere a felului in care cei mici, cu ajutorul nostru, incearca sa-si reprezinte lumea. Si, cu mare probabilitate, felul in care comunicam cu cei mici se rasfrange asupra modului in care ei, la randul lor, vor comunica cu copiii lor cand vor deveni adulti.
Text: consultant Mugur Ciumageanu, psiholog clinician
Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2