Spune-mi ce parinte esti!

Primul filtru prin care privim lumea, de cand ne-am nascut, este com­portamentul parintilor nostri fata de noi. Acest filtru ne face sa vedem lumea ca primitoare, blanda, ori dura, rece, respingatoare, sau indiferenta, nepasatoare.

Henry T. Stein a realizat un studiu elaborat despre consecintele stilurilor parentale din copilarie asupra comportamentului adultului.  Se pare ca, asa cum foarte usor ne putem da seama, felul in care parintii se comporta cu copilul il influenteaza pe acesta nu doar in copilarie, ci si in via­­­­ta de adult – in modul in care se raporteaza el la viata, la semeni, la mun­­ca, la parteneriatul din casatorie.

Stilurile parentale abordate de Stein au fost: parintele cu comportament democratic, cel cu un comportament prea liber, parintele prea supus in fa­­­­­­­­­ta dorintelor copilului, parintele constrangator, parintele perfectionist, cel excesiv de responsabil, parintele care neglijeaza copilul, cel care il respinge, parintele care pedepseste excesiv, cel care este hipocondriac (ipohondru), parintele „stimulativ din punct de vedere sexual (parintele preocupat de acest aspect al vietii, care foloseste in mod excesiv expresii sau comportamente de acest gen).

Poate ca nu va veti recunoaste in niciunul dintre aceste stiluri parentale, sau poate veti gasi cate putin din fiecare in comportamentul vostru, important acum este sa identificati nu neaparat modul in care va purtati cu co­­­­­pilul vostru, ci cum s-au purtat pa­rin­­­tii vostri cu voi, curiosi daca stilul lor parental v-a marcat asa cum spune autorul. De cele mai multe ori, avem tendinta de a copia stilul parental al propriilor nostri parinti, chiar daca nu ne-a placut, ori, din contra, sa alegem un stil total opus din dorin­­­ta de a nu le repeta greselile educationale. Numai ca la consecinte ne gandim prea tarziu sau deloc. Consecin­­­­­­­­te­­­­­­le nu sunt intotdeauna imediate, dupa cum vedeti ele pot fi pe termen lung si, uneori, pentru toata viata.

  • Adultul care a fost crescut in stil democratic (cu reguli ferme, dar negociate, respectat de propriii parinti in copilarie) are o atitudine pozitiva fata de viata, este echilibrat, coopereaza eficient cu semenii, nu ii judeca, nu ii eticheteaza, nu da vina pe ei pentru ce i se intampla lui, face tot ce poate sa evolueze personal si profesional.
  • In relatia de cuplu, adultul crescut in stil democratic manifesta grija si respect fata de partenerul de viata, are un stil de comunicare sanatos si echilibrat, de adult, nu ia pozitie de parinte sau copil in raport
    cu partenerul sau.

Nu va ingrijorati asa de tare ca cei mici nu va asculta, ci mai degraba ca va urmaresc compor­ta­mentul.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii
Buton