Se mai numeste si planta-minune sau biftec vegetal. Soia provine din Asia si, datorita valorii sale nutritive foarte apropiate de cea a produselor de origine animala, este considerata unul din alimentele importante.
Stabilizeaza insulina din sange, regleaza functiile intestinale, scade riscul aparitiei afectiunilor oncologice.
Relevant in acest sens este faptul ca incidenta afectiunilor oncologice in randul japonezilor (care consuma regulat soia) este cu mult mai scazuta decat in randurile europenilor.
Soia are urmatorul continut: proteine (40%), grasimi (20%), acizi (20%), apa (10%), celuloza (5%), reziduuri minerale (5%).
Mai intai de toate, este un produs ideal pentru vegetarieni, datorita continutului sau extrem de bogat in proteine integrale care suplinesc cu succes absenta produselor de origine animala.
De asemenea, contine o serie de elemente importante pentru buna functionare a organismului, printre care fosfor, calciu, magneziu, sodiu, contine de sapte ori mai mult magneziu decat painea din grau. Vitaminele B, D si E (continute de soia) impiedica procesul de imbatranire, in timp ce acizii grasi nesaturati stopeaza dezvoltarea celulelor canceroase.
La ce ajuta?
Produsele naturale din soia sunt recomandate in urmatoarele boli: ateroscleroza, hipertensiune, cardiopatie ischemica, colecistita cronica, constipatie cronica pe fond alimentar, obezitate, patologia aparatului locomotor, perioada de recuperare in urma infarctului de miocard, etc.
Izoflavonele (fitoestrogeni, estrogeni cu actiune „slaba”), similare hormonilor estrogeni, pot avea o influenta pozitiva asupra organismului femeii, scazand riscul aparitiei cancerului de san.
Atentie! Produsele din soia nu sunt recomandate femeilor insarcinate, deoarece izoflavonele, care in conditii normale au un efect pozitiv, pot influenta negativ dezvoltarea creierului embrionului.
De asemenea, pot inhiba dezvoltarea sistemului endocrin. Din acest motiv, soia este interzisa in alimentatia copiilor sub trei ani, intrucat poate avea efecte negative asupra dezvoltarii glandei tiroide.
Uleiul de soia contine elemente similare cu cele din untura de peste: lecitina, vitamine din grupa B si E, macro- si microelemente. Lecitina este o fosfolipida care joaca un rol extrem de important in schimbul de grasimi si de colesterol, are actiune lipotropa, reduce acumularea grasimilor in ficat, facilitand arderea lor.
Laptele de soia este dulce, asemanator la gust cu laptele de vaca. Principalul avantaj al alimentatiei bogate in lapte de soia consta in absenta din compozitia lui a lactozei care poate cauza alergii. Contine proteine, vitamine din grupa B si substante minerale.
Carnea de soia sau proteinele texturate.
Spre deosebire de carnea obisnuita, echivalentul din soia nu contine colesterol, adrenalina si hormoni. Poate fi consumata in postul religios si in cazul celor mai drastice diete vegetariene.
Este asimilata mai usor de organism si nu favorizeaza aparitia obezitatii. Carnea de soia nu are gust, dar, daca i se adauga condimente, poate fi extrem de apetisanta.
Branza de soia, cunoscuta sub denumirea de „tofu”, se prepara din boabe de soia integrale, de aceea are un continut bogat in proteine si celuloza. Este folosita pentru pregatirea sandvisurilor si supelor, dar nu trebuie ignorata nici pentru salate sau alte feluri de mancare. Condimentata, are un gust similar branzei.
Text: Magda Achim, Foto: Dreamstime.