Sarcina si sexul

Exceptii
Viitorii parinti ar trebui sa evite actul sexual:

  • daca exista riscul de naste­re prematura;
  • in cazul unei sarcini multiple (gemeni sau tripleti);
  • daca se constata o scur­gere a lichidului amniotic;
  • in cazul unei placenta previa (pozitio­narea in partea inferioara a uterului, in asa fel incat sarcina se afla aproape sau acopera cervixul).

Esential
Sarcina nu este o boala – de aceea, viitoarea mamica nu trebuie privita ca o bolnava.
Situatia femeii insarcinate este delicata, insa nu presupune ca ea sa fie privata de unele placeri pe care le avea inainte de sarcina (sexul este una dintre ele).

Relatia medic-pacient este foarte importanta. Daca exista o lipsa de comunicare intre cei doi, cel mai bine ar fi ca mama sa apeleze la un alt specialist.

La cat timp dupa nastere poate fi reluata activitatea sexula?
Este una dintre cele mai des adresate intrebari ale proaspetelor mamici catre medicii ginecologi. Acestia explica faptul ca in primele sase sap­tamani de la nastere mamele intra intr-o perioada delicata, de lauzie, in care organismul incepe sa revina la normal.

In functie de cat de traumatizanta a fost nasterea, dorinta sexuala a femeilor poate suferi modificari mai mult sau mai putin semnificative.

Igiena dupa actul sexual
Viitoarea mamica trebuie sa se spele cu grija, pentru ca, asa cum explica medicii ginecologi, desele modifi­cari de ordin calitativ si can­titativ ale secretiilor va­ginale pot determina apari­tia unor micoze.

Spalaturile intravaginale nu sunt indicate si nici folosirea unor solutii parfumate. Femeile insarcinate ar trebui sa fo­lo­seasca produse cu pH ne­u­tru, cum sunt sampoanele sau sapunurile pentru bebelusi.

Daca dupa cateva zile de la ultimul contact sexual apar secretii anormale, indicat ar fi ca mama respectiva sa ia legatura cu medicul ginecolog.

Unii dintre viitorii tatici nu prea stiu cum sa se apropie de femeia iubita, pentru ca ea are acum dimensiuni mult diferite fata de perioada de dinaintea sarcinii.

Pozitii comode
Cele mai mari retineri ale viitorilor parinti fata de sex sunt le­gate de posibilitatea ca ar pu­tea sa-i faca rau celui mic. Din acest motiv, cand burtica ince­pe sa creasca vizibil, pozitiile preferate de fiecare cuplu incep sa se schim­be.

Cele mai co­mo­­de vor fi cele in care ambii parteneri se simt confortabil. Iar pentru ca acest lucru sa se intample, e important ca ei sa discute des­chis despre acest subiect si, mai ales, sa incerce diferitele va­riante.

Printre po­zitiile comode se nu­ma­ra cea in care femeia sta dea­su­pra sau cea in care ambii par­teneri stau intinsi, pe late­ral. Nu trebuie sa lipseasca man­gaierile, imbra­tisarile si saruturile.

Sex, dar protejat
Daca sarcina nu prezinta problemele, sexul nu trebuie evitat, ba chiar poate fi practicat pana in a 34-a saptamana. Cuplurile care asteapta un co­pil trebuie sa stie ca este important sa foloseasca prezervativul, inca din luna a cincea.

Sperma contine prostaglandina, care, absorbita prin mu­coasa vaginala, ar putea declansa contractii uterine pu­ter­nice sau chiar nas­terea prematura. Exista si cazuri in care mame aflate la termen nu au contractii. Le sfatuim sa mearga acasa si sa aiba contact sexual, pentru ca sarcina sa i se declanseze.

Text: Catalina Ioancea; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltarea sarcinii
Buton