Reguli de aur in alimentatie

Programul de masa trebuie sa fie oarecum acelasi in fiecare zi si la ore oarecum fixe.

Copiii nu trebuie grabiti la masa, dar nici nu trebuie lasati sa se eternizeze in scaunel, timp in care, in loc sa ma nance, sa fie „intretinuti” cu jucarioare, povestioare, fete vesele si teatru cu marionete.

Masa trebuie sa fie o experienta placuta in sine si totodata un prilej pentru cel mic de a descoperi lucruri noi si interesante – texturi, culori, mirosuri, gusturi etc.

Parintii si copiii au meniuri diferite
Una dintre cele mai importante reguli, care s-a pastrat in ciuda atitudinii mai relaxate vizavi de nutritie, este ca bebelusii/copiii mici si adultii au si trebuie sa aiba meniuri diferite.

Nu ai voie sa uiti ca cei mici au nevoi nutritionale mult diferite de un adult si, privandu-l de nutrientii de care are nevoie, ii impiedici, de fapt, dezvoltarea pe termen lung si-i afectezi starea de sanatate.

Atentie! Pericol de inec
Parintii moderni sunt mai relaxati in privinta meniului bebelusului si copilului mic. Dar unele mancaruri pot fi cu adevarat periculoase pentru cei mici.

Chiar si piureurile mai dense prezinta pericol de inec. Dupa ce apar primii dintisori, in jurul varstei de 8-9 luni, cei mici sunt pregatiti pentru asa-numitele „finger foods”, dar fasiile de morcovi sau alte legume, fructele si chiar si crenvurstii sunt inca alimente periculoase – cel mic se poate ineca. De aceea, nu trebuie lasat niciodata nesupravegheat la masa.

Trateaza refuzul cu o noua incercare
Niciun critic culinar nu este atat de pretentios si imprevizibil ca un bebelus. Cand ai un bebelus la masa, trebuie sa te astepti la… neprevazut. Sa nu te ia prin surprindere refuzurile categorice, dar, pe de alta parte, sa nu le iei in considerare ca atare.

Trebuie sa stii ca exista mai multe motive ale respingerii. Unul ar fi ca nu-i este foame, pur si simplu, in acel moment. Alt motiv de respingere ar putea fi temperatura la care e servita mancarea (nici prea calda, nici de la frigider nu ar trebui sa fie), consistenta (prea apoasa sau prea pastoasa), uneori chiar culoarea sau mirosul unor alimente.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: Dreamstime, Hepta.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie
Buton