Raceala si gripa la bebelusi

Cand sa chemi doctorul

  • Bebelusul este palid, nu reactioneaza cand ii vorbesti, tuseste rau si are dificultati in a respira.
  • Plange mai mult decat de obicei, se trage de ureche si refuza sa manance sau sa bea din biberon.
  • Are temperatura mai mult de trei zile la rand (orice bebelus sub trei luni care are temperatura mai mare de 38º trebuie vazut de catre medic).
  • Copilul se plange de dureri de cap sau de o senzatie de jena in capul pieptului si are gatul intepenit.

3% dintre copiii cu varste sub un an ajung in spital din cauza complicatiilor respiratorii aparute in urma unor raceli netratate sau incorect tratate.

Simptomele care le deosebesc

Raceala Gripa
Simptomele apar treptat
Nas curgand, stranut, tuse,
Gat dureros
Fara febra sau cu febra moderata
Obosela usoara
Apetit normal
Apare cel mai des toamna si iarna
Simptome bruste
Apare in lunile de iarna
Dureri musculare si simptome respiratorii
Febra mare si frisoane
Oboseala mare
Apetit scazut

Bronsiolitele – ce sa stii
Timp de trei-cinci zile, copilul are (aparent) aceleasi simptome ca si in cazul unei raceli. Dar apoi, in loc sa se amelioreze, starea bolnavului se degradeaza si respiratia devine cu atat mai suieratoare, cu cat infectia se intinde.

Medicul va pune diagnosticul de bronsiolita, o boala cauzata de un virus. Antibioticele nu au efect asupra acestuia, asa ca tratamentul este oarecum asemanator celui prescris in cazul astmaticilor. Daca bebelusul are dificultati serioase de respiratie, este necesara spitalizarea, administrarea de oxigen si „hranire intravenoasa.

Copiii intre doi si sase ani racesc, in medie, de sapte ori pe an…

Cum previi:
1. Alaptarea – exista studii conform carora bebelusii alaptati sunt mai feriti de raceli si gripe, gratie anticorpilor continuti de laptele matern. Medicii recomanda prelungirea perioadei de alaptare si dupa inceperea diversificarii.

2. Igiena – poate suna banal, dar apa si sapunul fac minuni cand este vorba despre transmiterea microbilor. Recomandate sunt si servetelele antibacteriene si toate produsele care dezinfecteaza locurile atat de accesibile copiilor mici…

3. Distanta – fata de alti copii bolnavi. Regula valabila mai ales in primele luni de viata, cand bebelusii sunt extrem de vulnerabili. Sa nu va fie jena sa-i intrebati pe vizitatorii care au copii mai mari daca sunt sanatosi, inainte de a-si face aparitia prin preajma patutului bebelusului vostru!

4. Vaccinurile – unii pediatri le recomanda ca mijloc eficient de prevenire a gripei, altii sunt mai circumspecti. Americanii vaccineaza antigripal bebelusii sanatosi cu varste intre sase si 24 de luni.

Text: consultant Dr. Amelia Dan, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton