Necesitate sau moft?
In vremurile indepartate, majoritatea femeilor care nasteau prin cezariana nu puteau fi salvate, supravietuind doar copilul. Acest lucru se intampla din cauza hemoragiilor si infectiilor puternice ulterioare operatiei. In prezent, tehnicile chirurgicale s-au imbunatatit, mortalitatea in cazul cezarienei s-a diminuat simtitor, dar comparativ cu nasterea naturala, exista inca riscuri majore pe care femeile le ignora. Cezariana poate face mai mult rau decat bine si este considerata de specialisti un capriciu. Nasterea prin cezariana ar trebui sa se foloseasca doar in cazurile de risc, cum ar fi pozitionarea bebelusului in alta pozitie decat cea cu capul in jos sau atunci cand copilul este prea mare, iar pelvisul mamei e prea mic.
Consecinte pe termen lung
Posibilitatea de a alege venirea pe lume a viitorului copil este perceputa astazi de majoritatea femeilor ca un drept care li se cuvine, dar nu intotdeauna constituie un beneficiu, ba dimpotriva. Consecintele pe termen lung ale cresterii necontrolate de operatii de cezariana sunt legate de riscul crescut de placenta jos inserata, de ocluzii intestinale, rupturi uterine si de compromiterea fertilitatii.
Potentialelor complicatii deja mentionate li se adauga: o mortalitate ridicata, riscurile anestezice, fenomenele infectioase, hemoragii, histerectomie, accidente trombembolice, complicatii chirurgicale, dureri postoperatorii prelungite, incontinenta urinara-anala, prolaps genital, durerea pelvina cu influentarea vietii de cuplu, evolutia sarcinilor ulterioare sau risc de trauma psihica.
Ce iti recomanda specialistii
Dupa cezariana, mama si copilul trebuie sa ramana doua-trei zile in spital, pentru a se calma durerea resimtita dupa ce efectul anesteziei dispare si pentru ca medicul sa monitorizeze evolutia recuperarii, evitand riscul aparitiei unor infectii. Chiar si dupa iesirea din spital, recuperarea trebuie supravegheata si facuta cu grija, deoarece, la scurt timp, majoritatea activitatilor zilnice sunt reluate. Miscarea fizica ajuta la recapatarea tonusului, previne constipatia si formarea trombilor venosi, dar se recomanda multa atentie atunci cand va intindeti, va ridicati sau va asezati, pentru a nu forta muschii abdomenului.
Ridicarea greutatilor sau sofatul sunt interzise in primele saptamani dupa nastere, iar medicii sugereaza efectuarea unui control de urgenta daca apar dureri abdominale puternice, dureri de sani, febra sau alte simptome asemanatoare gripei. In aproximativ sase saptamani, uterul va reveni la forma initiala, la acest lucru contribuind atat odihna, cat si consumul de lichide.
Stiai ca…
Text: Magda Serban; Foto: HEPTA, DREAMSTIME.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2