Desi la prima vedere ar putea parea ceva cat se poate de natural si firesc, adevarul este ca aducerea pe lume a unui copil reprezinta o piatra de incercare pentru foarte multe femei.
Nasterea vaginala este cea mai populara forma de a deveni mamica, dar nu singura. Concept]ia gresita si proverbiala transmisa de-a lungul timpului – potrivit careia nasterea naturala este sinonima cu durerea si implica automat un chin ce se poate prelungi de-a lungul a cateva ore – le face pe multe femei sa opteze pentru o procedura aparent mai usoara, dar, in fond, traumatizanta: cezariana.
Potrivit specialistilor, durata travaliului, disconfortul resimtit inainte si pe durata nasterii, modificarile legate de viata sexuala sunt doar cateva dintre cauzele care le determina pe femei sa prefere tot mai mult nasterea prin cezariana, la cerere.
Nasterea naturala, in detrimentul operatiei de cezariana, prezinta totusi numeroase atuuri – durata perioadei de recuperare, intensitatea interactivitatii mama-fat, comunicarea cu medicul, impactul psihic al procesului nasterii asupra maternitatii, implicatiile legate de alaptare si reluarea activitatii sexuale, explica dr. Radu Vladareanu, seful sectiei de obstetrica-ginecologie din cadrul spitalului Elias.
Citeste continuarea in revista BABY, editia iulie-august.