Cum il convingi sa manance ce trebuie?
Daca ceilalti copii mananca numai hamburgeri si snacks-uri, e greu sa te opui „modei! Metoda interdictiei nu da prea multe roade (dupa cum ai observat si singura!).
Mult mai eficient ar fi sa-i inlocuiesti, treptat, cate un aliment nociv cu altul sanatos. Copiilor nu le pasa de notiunea de „sanatate (ei nu cred ca un aliment poate fi daunator daca nu li se face rau imediat dupa ce l-au mancat) sau de cea de „silueta.
Dar daca le „traduci aceste notiuni in cuvinte din sfera lor de preocupari, s-ar putea sa ai succes.
De exemplu, unui copil preocupat de sport poti sa-i spui ca va avea mai multa energie si rezistenta la sport daca va manca legume. Daca poarta ochelari, ii poti spune ca morcovii si alte legume ii intaresc vederea.
6 reguli de baza:
1. Copiii au nevoie de proteine care sa-i tina vioi, sa le dea energie si sa-i ajute sa creasca (10-15% din caloriile lor zilnice ar trebui sa provina din peste, pui si carne slaba).
2. Adauga multi carbohidrati, care elibereaza energia lent (50% din caloriile zilnice ar trebui sa provina din cereale, paine, paste si orez). Painea integrala contine mai multe fibre si vitamine B.
3. Sa nu lipseasca alimentele bogate in calciu, indispensabile pentru crestere, dinti si oase – cantitatea zilnica recomandata este de 700 mg (jumatate de litru de lapte, doua iaurturi sau 80 g de cascaval).
4. Da-i fructe si legume, pentru vitamine si minerale – ideal ar fi sa manance fructe si legume de cinci ori pe zi.
5. Putina grasime nu strica (de cel mult doua ori pe zi) – tartinele sa fie unse cu unt. In plus, are voie sa manance putin kaiser sau cascaval.
6. Redu-i continutul de sare – copiii sub 14 ani ar trebui sa consume intre trei si sase grame pe zi; foloseste sare iodata. In principiu, pachetul lui pentru scoala ar trebui sa contina un sandvis din paine integrala sau lipie cu ton, pui, ou sau branza cu salata, un fruct, ceva dulce si un iaurt.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2