Sa profitam de fructe
Cirese, visine, capsuni, zmeura, mure, coacaze, afine, nectarine, caise, piersici, pepene galben – profita de aceste delicii ale verii si consumati cu totii, de la mic la mare, cat mai multe fructe. Cele de padure se constituie intr-o importanta sursa de calciu, potasiu, magneziu – dar tine cont ca unii copii au teren atopic si risca sa dezvolte alergii la fructe si legume cu seminte mici.
Daca e si cazul copilului tau, opteaza pentru alte variante mai putin alergene. Caisele sunt sursa de provitamina A, B1, B2, PP, fosfor, magneziu si fier, necesar copiilor in crestere, ciresele au actiune depurativa si sunt indicate in anemie.
Carnea – pericole ascunse
Daca bebe a trecut cu succes de primele etape ale diversificarii si are nevoie de carne in meniu, tineti cont de faptul ca aceasta e supusa mai multor riscuri pe perioada verii, din cauza temperaturilor inalte. Fiti atenti la sursa (provenienta): nu cumparati din locuri care nu asigura depozitarea in conditii de igiena, din mini-magazine cu frigidere care nu fac fata temperaturilor inalte etc.
Daca mergeti cu copiii la restaurante, alegeti-le pe cele care va inspira mai multa incredere, desi, intre noi fie vorba, si la casele mari s-au dat amenzi usturatoare pentru nerespectarea regulilor de igiena, depozitare etc.
O varianta mai sigura este hrana pentru cei mici gata preparata – carne de pui, curcan si vita cu legume sau cu orez, pasteurizate si care isi pastreaza proprietatile cu conditia sa fie ferite de temperaturile ridicate.
Tineti cont de faptul ca, odata deschis borcanasul cu mancare, el trebuie consumat la o singura masa. Daca aveti banuiala ca asta nu se va intampla, impartiti continutul in doua si refrigerati partea nefolosita.
Atunci cand plecati la drum
Pe perioada verii, cand temperaturile sunt extrem de ridicate, este recomandat sa folositi o sacosa sau o geanta termo-izolanta pentru a transporta mancarurile perisabile – pe piata exista chiar si mini-frigidere portabile in care poate incapea provizia pentru drum a celor mici, de exemplu.
Aveti grija sa tineti geanta termoizolanta cu mancare in partea cea mai racoroasa din masina, ferita de razele soarelui.
Daca nu gasiti o varianta „cool” de transport a alimentelor, apelati pentru gustari la paine cu seminte, batoane de cereale si fructe uscate si luati la voi un recipient mai mic, dar care se poate reumple la benzinarii, in locul unei sticle mari cu apa care, in scurt timp, va ajunge la o temperatura asemanatoare ceaiului pe durata unui drum lung.
Feriti-va de…
Oua, carne, peste, fructe de mare, branzeturi fermentate si toate produsele care le contin.
Fiti atenti ca locul de unde cumparati ceva de mancare sa fie prevazut cu instalatii sanitare (caci nu ati vrea ca cel care manuieste gustarile voastre sa nu se fi spalat pe maini). Atentie la propria igiena – nu uitati de servetelele si gelurile antibacteriene, cu care sa va dezinfectati, in lipsa unei surse de apa la indemana.
Text: revista Baby; Foto: Shutterstock.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2