Nu mananca? – 5 trucuri ca sa-l convingi

„Nuuu, nu vreau rosii!, „Urasc mazarea, ia-o de aici!, „Ciuperci? Vai, imi vine sa vomit de la ele!, Morcovi? Cah!… Si am putea continua mult si bine…

Probabil ca nici tie nu-ti plac anumite alimente, lucru perfect normal. Insa atunci cand copilului nu-i plac rosiile, mazarea, branza, ciupercile, carnea – sau, practic, orice altceva – este mofturos. Si trebuie sa actionam imediat, pana nu e prea tarziu.

Nu vei reusi sa rezolvi nimic daca vei forta copilul sa manance cu orice pret un aliment care pur si simplu nu ii place, ba dimpotriva.

Copilul mic este mofturos atunci cand nu prea are pofta de mancare sau daca ii place sa manance acelasi lucru in repetate randuri. Daca nu faci mare caz din asta, vei descoperi ca va manca fara probleme alimentul pe care l-a refuzat atunci cand ii va reveni pofta de mancare sau ca va incepe sa manance alimente variate atunci cand va fi pregatit pentru o schimbare.

Insa copilul mofturos e o specie cu totul aparte. Lista alimentelor pe care nu vrea sa le manance va deveni tot mai lunga pe zi ce trece, iar copilul va ajunge sa supravietuiască doar cu tartine in forma de testoasa, unse doar cu dulceata de zmeura. Iar daca ai mai multi mofturosi acasa, vei ajunge sa gatesti trei feluri diferite pentru fiecare copil in parte. Perspectiva care nu-ti prea surade, nu?

Dupa toate probabilitatile, nazurile nu se vor opri aici. Deseori, copilul va face mofturi in privinta modului cum este aranjata mancarea pe farfurie si chiar a farfuriei pe care ii servesti masa. E extrem de greu sa rezolvi situatia acasa, iti imaginezi ce se va intampla daca va trebui sa luati masa in oras?

Copilul mofturos se foloseste de hrana pentru a-i face pe adultii din jurul lui sa se dea peste cap, pentru a-i face toate poftele. Cand lucrurile ajung la extrema, aproape intotdeauna este vorba despre control.

Atunci cand copilul a facut deja ani de zile mofturi la mancare si are o experienta vasta in acest domeniu, este mult mai greu sa schimbi lucrurile. E mult mai bine sa acorzi atentie semnelor care iti arata ca mancarea incepe sa devina o problema legata de control.

CUM TREBUIE SA TE COMPORTI CU UN MOFTUROS

1. In cazul in care copilului incepe dintr-odata sa nu-i mai placa un anumit aliment, nu reactiona exagerat. Lasa-l sa manance orice altceva mai este in farfurie, apoi strange masa ca si cand nimic nu s-a intamplat, fara a atrage atentia asupra alimentului „problema.

2. E posibil sa anunte: „Urasc conopida! Fa-te ca nu auzi si ofera-i din nou alimentul respins cateva zile mai tarziu. S-ar putea sa descoperi ca s-a razgandit odata ce a vazut ca refuzul sau de a-l manca prima data n-a avut impact asupra celor din jur. Copiii intre unu si trei ani nu sunt foarte consecventi in ceea ce priveste preferintele si aversiunile lor.

3. Da dovada de o anumita flexibilitate (la urma urmei, tu esti adultul in casa, nu?). Dacă ii displace in mod constant o anumita mancare, ofera-i altceva sau incearca sa gatesti alimentul respectiv in alt mod, sa i-l oferi sub alta forma. Unii copii adora morcovul crud, insă detesta morcovul fiert; altii urasc cartofii copti, insa adora piureul.

4. Nu ii oferi mai multe optiuni. Toti membrii familiei trebuie sa manance aceleasi feluri de mancare, nu sa fie invitati sa aleaga dintr-un meniu bogat. Daca se incapataneaza sa nu se atinga de mancare, nu-l forta sa stea in fata farfuriei. Spune-i ca acesta a fost meniul pentru masa respectiva, iar daca nu i-a placut, il astepti la masa urmatoare.

5. Atentie, nu arunca mancarea din farfurie, pentru ca apoi sa-i oferi ceva dulce sau o gustare. Copilul trebuie sa inteleaga ca, daca nu mananca ce i-ai dat, nu i se ofera altceva in schimb. Nu va muri de foame.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie
Buton