Noua luni de asteptare

Regimul de viata
Pentru femeia insarcinata, aceste prime luni de sarcina au ca inconvenient greturile, care ii pot tulbura activitatea zilnica. Unele femei se simt mai bine daca mananca de mai multe ori pe zi sau beau sucul unei lamai inainte de micul dejun. Pofta de mancare este influentata de mirosuri si gusturi pe care femeia nu le percepea atat de puternic inainte de sarcina. In aceasta perioada nu se recomanda exercitiile fizice. De asemenea, trebuie evitate sariturile, zguduiturile, ridicarile de obiecte grele si miscarile violente, care pot avea ca efect avortul spontan.

Nutritia
In primele 12 saptamani de sarcina poti lua in greutate trei-cinci kilograme, in functie de conformatia corpului tau. Necesitatile calorice sunt acum cu 5-10% mai mari. Se vor evita alimentele grase, condimentate, afumate, foarte sarate, conservate si mancarurile preparate cu sosuri prajite, cu grasime incinsa. Alimentele vor fi mestecate pe indelete, repausul dupa masa fiind obligatoriu.

In timpul sarcinii esti mult mai expusa infectiilor, de aceea, trebuie sa acorzi o atentie speciala modului de preparare a alimentelor, pentru a evita contaminarea cu bacterii sau toxine. Acorda mare atentie modului de pastrare a carnii crude de pui sau porc. Verifica atent termenul de valabilitate a conservelor sau a altor produse. Nu consuma oua crude sau lapte nepasteurizat.

Al doilea trimestru
Aceasta este perioada in care femeia insarcinata s-a obisnuit deja cu starea de graviditate. Greturile au trecut, iar starea psihica este una extraordinara – femeia isi face planuri de viitor, este optimista si increzatoare in fortele proprii. Alimentatia corecta continua sa aiba un rol esential, deoarece permite sarcinii sa se dezvolte normal. Autoadministrarea de medicamente este contraindicata, intrucat acestea actioneaza negativ asupra fatului.

Dezvoltarea fatului
La inceputul acestui trimestru, organele fatului sunt bine dezvoltate, riscul de aparitie a malformatiilor congenitale fiind mult redus. Fatul creste si castiga in greutate, fiind din ce in ce mai activ. Viitoarea mama incepe sa simta miscarile lui, la inceput sub forma unor senzatii vagi, apoi sub forma unor „lovituri. Perioadele lui de activitate alterneaza cu unele de odihna, in care doarme.

Imbracamintea
Incepand din luna a patra, cauta haine lejere, din fibre naturale, care permit pielii sa respire in voie. In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, sanii cresc in dimensiune. De aceea, ai nevoie si de niste sutiene de calitate, care sa sustina sanii, fara a-i strange. Incaltamintea trebuie sa fie comoda (fara toc sau cu toc mic), pentru a nu-ti amplifica durerile de spate.

Ultimul trimestru de sarcina
Fatul devine din ce in ce mai mare; in luna a noua, greutatea lui creste cu aproximativ 250 de grame pe saptamana. In ultimele patru saptamani, majoritatea copiilor se intorc cu capul in jos, pregatindu-se pentru nastere.

Masuri de precautie
Imbolnavirile mamei, chiar foarte usoare, pot avea repercusiuni asupra fatului, determinand fie o nastere prematura, fie boli care se pot manifesta dupa nastere. In aceasta perioada, fereste-te de eforturi fizice (alergare, ridicare de greutati etc.). Daca nu ai facut exercitii fizice speciale pana acum (vezi articolul urmator), nu e prea tar-ziu sa consulti un specialist in kinetoterapie, sub indrumarea caruia te poti pregati fizic pentru nastere (exercitii de respiratie, simularea contractiilor).

Probleme specifice
In ultimele saptamani de sarcina, poate aparea o tulburare importanta: hemo-ragiile ante-partum (placenta praevia, de exemplu). Ele se manifesta prin sangerari vaginale puternice si uneori chiar dureri abdominale intense. In cazul unei hemoragii puternice, cheama imediat ambulanta si ia legatura, telefonic, cu medicul care te ingrijeste. Daca nu esti acasa, gaseste un scaun in care sa te poti odihni pana soseste ambulanta. Tot in aceasta perioada apar si edemele (umflaturi) la picioare si varicele (inflamatii ale venelor).

Acestea nu sunt probleme severe, ele putand fi diminuate prin exercitii fizice simple, evitarea statului in picioare timp indelungat si odihnirea picioarelor prin ridicarea lor pe un plan inclinat. In cazul in care ai o sarcina multipla (gemeni, tripleti etc.), se recomanda repaus la pat cu incepere din a opta luna, deoarece exista riscul nasterii premature.

Text: Romina Surugiu, Consultant: Cristina Al-Jashi, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon, Bucuresti, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltarea sarcinii
Buton