Noua luni de asteptare

 

Inca din momentul in care ai aflat ca esti insarcinata, ai nevoie de cat mai multe informatii despre ce se petrece in corpul tau. Iata cateva dintre ele, care iti pot fi de folos, mai ales la prima sarcina.

Intarzierea ciclului menstrual poate fi primul semn al unei sarcini. La acesta se adauga faptul ca urinezi de multe ori intr-o zi, ai greturi de dimineata si o senzatie de disconfort la nivelul sanilor.

Consultul medical
La doua-trei saptamani dupa data la care ar fi trebuit sa ai menstruatia, este necesar sa te prezinti la prima consultatie medicala prenatala. Medicul iti va cere, in primul rand, sa-i descrii simptomele. Daca se confirma sarcina, vei fi intrebata despre bolile de care suferi sau au suferit rudele apropiate si despre eventualele sarcini sau avorturi anterioare.

De asemenea, ti se vor cere amanunte despre mijloacele contraceptive pe care le-ai folosit inainte de a ramane insarcinata. Data probabila a nasterii este aproximata in functie de prima zi a ultimei menstre, de aceea e necesar sa cunosti acest detaliu. Testele de sarcina Cel mai simplu mod de a afla daca ai ramas insarcinata este recurgerea, la domiciliu, la un test de urina, pe care il poti cumpara de la orice farmacie. Citeste cu atentie instructiunile si aplica testul. Nu uita ca acesta este concludent doar daca este facut din a saptea zi de sarcina, nu imediat dupa contactul sexual.

Testele uzuale
Pentru o imagine completa a starii tale generale de sanatate, vei fi programata pentru teste obisnuite: tuseul vaginal (examinarea colului), examenul secretiei vaginale, sumarul de urina, masurarea tensiunii arteriale, palparea sanilor, glicemia, hemograma. Testele de sange vor stabili grupa de sange, RH-ul, prezenta unei posibile boli cu transmitere sexuala sau a anemiei.

Examenul clinic permite identificarea sarcinii cu risc crescut, care impune o mare atentie din partea medicului si a femeii insarcinate pentru respectarea unui anumit regim de viata sau a unui tratament de fortificare a organismului (medicul poate prescrie preparate farmaceutice pe baza de fier care combat anemia feripriva).

Primele trei luni de sarcina:
Dezvoltarea embrionului
In primul trimestru de sarcina, in interiorul uterului se formeaza placenta, prin care fatul va primi oxigen si substante nutritive. Daca oul fertilizat se imparte in doua, in momentul conceptiei vei avea gemeni identici, care au aceeasi placenta, dar au cordoane ombilicale diferite. In cazul gemenilor care nu seamana unul cu celalalt, e vorba de doua ovule eliberate simultan de ovare si care sunt fecundate de doi spermatozoizi diferiti, fiecare fat avand propria lui placenta. Sansele de a avea gemeni cresc in cazul in care rudele de sange ale parintilor au nascut tot gemeni sau daca oul a fost fertilizat in vitro.

Masuri de precautie
Primele saptamani ale sarcinii reprezinta o perioada critica, deoarece, acum, se definesc tesuturile si organele. De aceea, agresiunile de orice fel pot avea influente negative asupra viitorului copil. Foarte periculos in acest sens este, de exemplu, examenul radiologic. Stresul, oboseala fizica si psihica, subalimentarea, consumul de alcool, tutun, cafea pot si ele determina tulburari comportamentale ale fatului si malformatii care nu sunt de natura genetica, deci pot fi evitate.

Unele boli contractate in aceasta perioada produc malformatii congenitale ale diferitelor organe ale viitorului copil. Cel mai comun exemplu il reprezinta rube-ola, care, desi este o boala benigna pentru mama, afecteaza ireversibil embrionul, ducand la aparitia cataractei, a unor malformatii ale inimii, a unor tulburari dentare sau intarzieri in dezvoltarea psiho-motorie. La fel de periculoase pentru embrion pot fi gripa, rujeola, hepatita acuta virala, toxoplasmoza etc. Medicul este in masura sa iti ofere informatii despre modul de prevenire a infectiilor de diferite tipuri.

Frecventa controalelor periodice
In primele doua trimestre de sarcina trebuie sa mergi la control o data pe luna, iar in ultimul trimestru, bilunar. In cazul in care simti ca e ceva in neregula, programeaza-te la medic, chiar daca ai fost la control cu cateva zile inainte.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltarea sarcinii
Buton