Mici crize de personalitate la masa
Deja pe la jumatatea celui de-al doilea an de viata, bebelusul tau e un omulet – cu propriile lui preferinte, pe care incepe sa invete sa si le exprime.
Pe masura ce se apropie cea de-a doua aniversare, leaga din ce in ce mai bine cuvintele, in scurte propozitii, si din franturile de intrebari pe care incepe sa le puna, deja poti realiza cate ceva despre personalitatea copilului tau.
Dar, in ciuda vocabularului lor in plina „expansiune”, micutilor le lipsesc multe cuvinte si mai ales stiinta de a le lega intr-un mod coerent pentru adulti, ceea ce se traduce printr-o serie de frustari, inclusiv sau mai ales la ora de masa.
In general, copiilor mici le place rutina, se simt confortabil cand lucrurile se desfasoara dupa un tipar pe care il cunosc. Dar, pe de alta parte, ii deranjeaza activitatile prea organizate, din cauza capacitatii lor scazute de concentrare a atentiei pe o durata mare de timp.
Acest comportament greu de prevazut poate fi exasperant pentru un parinte, in general, si in special in timpul meselor. Unui copil de doi ani ii va placea foarte mult un aliment intr-o zi, pentru ca ziua urmatoare sa-l respinga vehement.
La asta se adauga si durerile la iesirea molarilor, si eventualele raceli sau infectii ale urechii care-i afecteaza pofta de mancare si-l fac mai schimbator ca de obicei.
Tine dulciurile sub control. 40 de grame de zahar (o lingurita este echivalenta cu 4-5 gr.) este cantitatea maxima admisa pentru un adult si, desi nu exista recomandari pentru copii, multi depasesc si aceasta limita.
Dupa prima aniversare, multi dintre parinti se incumeta sa iasa cu bebelusul, care nu mai e chiar bebe, in oras. Unii au iesit de cand era chiar micut, dar chiar si ei au surprize in deplasare.
Pentru a le evita, tine cont de urmatoarele trucuri:
Foto: Shutterstock.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2