Rezultatul acestei obsesii este scaderea apetitului copilului. Mama sta langa el la masa, ca un jandarm, numarandu-i cu atentie dumicatii si-l tot indeamna la fiecare minut „Hai, mananca! Hai, inca o gura, doua, trei'.
E o corvoada si pentru mama, si pentru copil, in loc sa fie o placere. Mai ales intre un an si trei ani, este esential cum ne invatam copiii sa manance, pentru ca obiceiurile lor alimentare isi vor spune cuvantul, din plin, mai tarziu.
Copiii care ies afara, la aer, care se joaca bine, se misca mult, au un apetit mai bun decat cei care sunt tinuti mai mult in casa, la televizor, si transportati cu masina atat de des incat piciorul lor de abia mai atinge pamantul.
Acestia nu par sa fie interesati de hrana si se multumesc sa ciuguleasca ca niste vrabiute – spre disperarea mamelor si a bunicelor.
Nou-nascutul mofturos
Hraneste cat poti de mult copilul la san. Vezi sa ia in gurita nu doar sfarcul, ci toata aureola mamara, asa va suge eficient, vei evita infundarea canalelor mamare, durerile de sani, craparea sfarcurilor.
De pe la patru – cinci luni poti sa-i introduci hrana solida, treptat, nu te grabi. La inceput, poate sa o scuipe – nu este numai gustul nou, ci si textura, consistenta. Incearca la o alta masa. Incepe cu hrana usor digerabila – piureuri de morcov, cartof, mar, para, banana si cereale pentru bebelusi.
De ce nu papa bebelusul?
Probabil ti-ai dat seama ca ingurgitarea aerului il poate impiedica sa-si continue masa. Ajuta-l sa regurgiteze din cand in cand. Cresterea dintilor este, adesea, insotita de o scadere a apetitului. Gingiile sunt sensibile, dureroase.
Ce mai poti face?
Unii copii simt nevoia sa manance mai putin, dar mai des. Nu te incapatana sa-i dai doar trei mese pe zi! Nu-i da sa manance separat. Mancati impreuna. Daca vede in jur ca toti mananca, va gusta, macar din curiozitate. Nu-i pune inainte mult – ii inhiba foamea. O farfurie pentru copii este suficient pentru el.
Daca pustiul are peste un an
Inca de la 15 luni incurajeaza-l sa manance singur. Da-i tacamuri din plastic si lasa-l sa le foloseasca, mai ales in primele zece minute, cat e flamand. Nu-l hrani in gura. Roaga-l sa guste cateva linguri, nu insista. Ridica-i farfuria din fata cand schimbi felul de mancare.
Ce papam?
Uneori, nu-i displace gustul, ci textura. Daca refuza un aliment, pregateste-l intr-o alta maniera data viitoare. Evita gustarile si bauturile dulci inaintea mesei si apa in timpul mesei. Nu-i da gustari, dulciuri, bauturi carbogazoase, nu-l lasa sa ciuguleasca intre mese.
Cum ii maresti apetitul
Asigura-te ca puiul tau face miscare in aer liber. Uneori, o excursie, o schimbare de aer ii poate readuce apetitul. Scaderea brusca a poftei de mancare poate fi semn de boala. Du-l la control, daca acest lucru te ingrijoreaza.
Nu ceda santajului
Daca are fixuri, nu-i face pe plac. De la o zi la alta, lista bucatelor refuzate va fi tot mai lunga. Adesea, mofturile nu sunt decat un instrument de control asupra ta. Nu-l incuraja, mai ales daca mai ai si alti copii. Nu te tangui ca nu mananca, nu-l cicali. Tocmai acest lucru il amuza.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2