Mituri despre slăbire și care este adevărul

Puține dintre noi suntem fericitele care nu vorbesc vreodată despre cure de slăbire. De când împlinim 15 ani (uneori chiar și mai devreme) curele de slăbire, dietele, regimul și orice alte nume de cod am folosi intră în viața și vocabularul nostru. Iar atunci când kilogramele se încăpățânează să rămână, aceste mituri despre slăbire se nasc. Uite care este adevărul în privința lor!

Trebuie să renunți la carbohidrați

Dacă vrei să slăbești trebuie să renunți la carbohidrați – se spune. Dar lucrurile nu stau chiar așa. Carbohidrații sunt cei care aduc energie organismului. Există două tipuri de carbohidrați – cei simpli (care provin din zaharuri) și care aduc un mare aport caloric, dar sunt goi de nutrienți și cei complecși care se regăsesc în cereale integrale, fructe și legume și care furnizează și fibre de calitate, minerale și vitamine. Atunci când vrei să slăbești este bine să consumi carbohidrați complecși și să renunți la cei din dulciuri industriale.

Mănânci ce vrei și slăbești

Există persoane cu un metabolism accelerat sau care suferă de anumite boli care au ca efect secundar pierderea în greutate (vezi aici ce boli grave poate ascunde scărederea în greutate). Dar în general, atunci când mâncăm 'ce vrem' și 'cât vrem' kilogramele se acumulează rapid. Pentru a slăbi, trebuie să consumi mai multă energie decât  'aduni' din mâncare. Ferește-te deci de dietele minune, care promit că poți mânca ce vrei și tot slăbești. Poate fi adevărat pe termen scurt, dar câștigi rapid în greutate ulterior și îți zdruncini sănătatea pe termen lung.

Măncărurile dietetice te slăbesc

De obicei, așa-numitele alimente dietetice, mai sărace în grăsimi, compensează prin adaos de zahăr și ameliatori de gust care le fac nu numai nesănătoase, ci și mai 'îngrășătoare' decât variantele lor integrale. Citește și 3 alimente 'dietetice' care te îngrașă.

Dietele fulger dau cele mai bune rezultate

Dietele fulger, care au ca premiză dietele hipocalorice, sunt cele mai periculoase – avertizează nutriționiștii. Deși dietele hipocalorice sunt recomandate de medici atunci când vrem să slăbim, o dietă excesiv hipocalorică, cu sub 800 de calorii consumate zilnic, poate avea urmări grave pentru sănătate, în special pentru inimă. Pe de altă parte, în urma unei diete stricte, recuperarea și mai mult, adăugarea de kilograme după renunțarea la regimul draconic au loc imediat, supunând corpul la șocuri foarte mari.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport
Buton