Pot sa nu alaptez o perioada?
Din pacate, nu! Daca nu alaptezi o perioada, cu greu vei putea avea acelasi debit de lapte ca la inceput. Tendinta organismului tau este sa reduca cantitatea de lapte produs, in functie de „cerere, pentru a economisi elementele nutritive folosite.
Hotararea de a reduce alaptarea te pregateste pentru „intarcat. Daca trebuie sa te desparti de bebe o perioada, ai mare grija, pentru ca el poate refuza mÃ¥ncarea.
Daca refuza laptele?
Uneori, un bebelus intra in „greva si iti poate declara „razboi, refuzand laptele cu care il hranesti.
Cauzele posibile ale acestui refuz sunt multe si de obieci este un gest care iti semnaleaza ca ceva e in neregula. Poate fi vorba, uneori, de gustul laptelui pe care i-l oferi.
Daca il alaptezi si ti-ai schimbat dieta, cu siguranta s-a schimbat si gustul laptelui. De asemenea, daca ai inceput sa consumi alimente picante, cofeina sau bauturi pe baza de cola, acestea pot fi iritante pentru cel mic. In caz ca il hranesti cu lapte praf, poate fi vorba de schimbarea marcii.
Daca ti se pare ca singurul motiv e legat doar de gust, incearca sa-l hranesti pe bebelus cand este aproape sa adoarma, pentru ca atunci ai mai multe sanse sa ii pacalesti „mofturile.
Cel mai adesea insa, e vorba de alte motive, cum ar fi: cresterea dintilor si faptul ca gingiile sunt dureroase, o boala sau o suferinta fizica, obisnuirea cu o suzeta, o schimbare in rutina zilnica a servirii mesei (poate il hraneste alta persoana sau ai schimbat ora, pozitia in care il tii?).
Daca doar a redus cantitatea pe care o accepta, verifica in primul rand daca scaunele sale sunt de aceeasi consistenta si la fel de frecvente ca inainte. Daca problema persista cateva zile, consulta fara intarziere un pediatru.
Precautii cand prepari laptele:
Mare atentie! Niciodata laptele nu se incalzeste in cuptorul cu microunde – acest lucru este extrem de periculos!
7% dintre copii sufera de intoleranta la proteinele din laptele de vaca. Simptomele acesteia sunt: eruptii cutanate, afectiuni respiratorii care pot sfarsi chiar in bronsita, probleme digestive (diaree).
Pofta de mancare
In primele patru saptamani de viata, bebelusii au nevoie de circa 100 ml de lapte la fiecare masa si de 6 mese luate in decurs de 24 de ore. Cantitatea va creste din aproape in aproape, in fiecare saptamana, de la 80 ml pana la 110 ml.
Dar ea poate varia, in functie si de pofta de mancare a celor mici: exista si bebelusi mofturosi, si bebelusi pofticiosi. In timp ce pe primii va fi un adevarat razboi sa ii hranesti cat au nevoie, pentru a lua in greutate, cu cei din urma nu ai de ce sa-ti faci griji.
Partea buna este ca, pe masura ce cresc in greutate, majoritatea bebelusilor vor cere mai mult lapte, chiar si mofturosii, semnalandu-ti asta prin plans „la sfarsitul mesei, semn ca nu s-au saturat.
Creste cantitatea treptat: in luna a doua vei ajunge la 120 ml, in luna a treia – la 150 ml, iar in luna a patra – la 180 ml. La inceperea diversificarii, o masa a bebelusului ar trebui sa includa circa 240 ml lapte. (Nu uita ca, la aceasta varsta, doar o masa pe zi este cu alimente solide, restul fiind compuse exclusiv din lapte.)
Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2