Laptele de la A la Z

Ia gandeste-te: cum te simti a­tunci cand ai in fata ta o cana cu lapte caldut, de un alb ima­culat, care te imbie sa o bei? Daca nu suferi cumva de vreo alergie, ti se face pofta, nu-i asa?

Starea de relaxare si de confort pe care o avem cand bem lapte este inscrisa cumva in genele noastre. Am fost dependenti de el inca de la nastere si, instinctiv, il asociem cu linistea si protectia pe care ne-o ofereau bratele mamei.

Bebelusii sunt cu atat mai mult dependenti de acest lichid mira­culos, pentru ca, pe langa faptul ca le potoleste foamea, le asigura absolut toate resursele de care au nevoie. Fie ca este vorba de lapte matern sau ca lap­tele provine din di­verse alte surse, ale­gerile tale trebuie fa­cute cu grija, pentru ca nu orice i se potriveste copilului tau.
 
Ca proaspata mamica, iti vei hrani copilul la san, iar in urmatorii ani de viata va trebui sa alegi mereu o formula de lapte cat mai adecvata ritmului in care se dezvolta copilul.

Exista formule concepute special pentru fiecare perioada de dezvoltare, laptele praf numa­randu-se, si el, printre acestea – nu ai decat sa urmaresti pe eti­cheta produsului ce elemente nu­tri­tive ii ofera copilului tau.

Laptele de vaca poate fi introdus fara riscuri abia dupa varsta de trei ani sau, daca insisti sa o faci mai devre­me, suplimenteaza dieta copilului tau cu surse de vitami­na C (fruc­te si legume) si cu un supliment de fier (vitamina C ajuta la fixarea fierului, iar daca ea lip­ses­te, fierul nu mai poate fi asimilat).

Nici laptele de soia luat ca atare din magazin nu este indicat copii­lor, sub un an, proteinele din soia avand un potential alergenic ridicat. Faina de soia poate constitui baza pentru o formula de lapte destinata bebe­lusilor, pentru ca soia contine suficient calciu si, in plus, este fortificata, in acest caz, cu mi­nerale si vitamine.

Cel mai bun: laptele matern

  • Asa cum recomanda toti pediatrii, a­laptarea copilului in primele luni de viata este cel mai bun gest pe care il poti face pentru cel mic.

    Laptele matern asigura toti nutrientii de care are nevoie be­be­lusul, ii intareste sistemul imunitar, a­juta la dezvoltarea sistemului digestiv si circulator, a oaselor etc. Este, asadar, esential pentru o dezvoltare fizica armonioasa.
     

  • Stiai ca, daca imediat dupa nastere alaptezi copilul si in acelasi timp il hranesti cu o formula de lapte, in curand tu nu vei mai „produce atata lapte? Este bine ca in primele patru luni sa nu alternezi sau, daca bebelusul refuza sanul si iti e mai usor cu biberonul, foloseste un sistem care sa te ajute sa-i oferi tot lapte matern.
     
  • Abia dupa varsta de patru luni poti sa introduci in alimentatia copilului si o formula speciala. In niciun caz lapte de vaca, pentru ca acesta este potential alergen, prea gras, prea sarat, prea proteic si lipsit de vitamina C.
     
  • Mamele care nu pot alapta, din diver­se motive, ar trebui sa foloseasca o formula cat mai apropiata de cea a laptelui matern.

Cu apa
Cu ce prepari o formula de lapte ca sa fii sigura ca e bine? Cu apa de la robinet fiarta si racita? Sau cu apa plata? Desi nu suntem total impotriva apei de la robinet (depinde de zona in care locuiesti si de reteaua hidrografica din regiune), ultima varianta este cea mai buna.

Apa imbute­liata este purificata si, deoa­rece poti citi pe eticheta care este cantitatea exacta de sa­ruri minerale din ea, vei putea alege marca prefe­rata in cunostinta de cauza.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie
Buton