Jucaria potrivita
Alegerea unei jucarii nu este usoara si este bine ca uneori sa-ti cauti un sfatuitor. Daca ai copii, acum ar fi momentul sa le faci o inspectie in camera. Sa incerci sa vezi care din jucariile pe care le au poseda o valenta educativa si care dintre ele sunt de umplutura. Daca ai impresia ca mai poti cumpara si unele educative, ne vedem la magazinul de jucarii! Pentru copii!
Jucariile sunt pentru copii niste porti spre o lume noua si de aceea avem o esponsabilitate foarte mare cand le cumparam. Pentru ca una este ca o poarta sa se deschida catre o gradina inflorita si inmiresmata, si alta e situatia daca aceeasi poarta, odata deschisa, nu are in spatele ei decat o deschizatura zidita. Din aceasta cauza, trebuie sa fim constienti ce alegem pentru copiii nostri (sau pentru ai altora, atunci cand mergem in vizita si vrem sa le dam ceva util si dragut). Daca beneficiarul jucariei mai are acasa trei sau patru variante de cubulete (care, de regula, stimuleaza deprinderile practice si de coordonare), atunci mai bine ii cumperi un joc care accelereaza achizitiile verbale.
Cateva reguli de baza atunci cand cumparam jucarii
Multe jucarii se recomanda ca fiind instructive, educative si atractive. Ajunse, insa, in laboratorul de experimente si jocuri a camerei copilului, ele esueaza lamentabil si ingroasa randurile jucariilor abandonate, ignorate sau stricabile din principiu. Nu ajunge ca o jucarie sa fie recomandata ca fiind educativa, este necesar ca aceasta functie sa fie validata ca atare de copil. Cele de care ei se ataseaza sunt cele mai bune jucarii.
Copiii prezinta o tendinta marcata spre repetitie. Odata ce s-a jucat cu papusele, fetita vrea si mai multe, iar pentru baietei, o masinuta cere neaparat compania a inca n+25 alte masinute. Aceasta repetitie nu are valoare educativa. Este bine sa crestem interesul copiilor si pentru jocuri care sa le dezvolte abilitati si sa le puna mintea la contributie.
Jucariile care ne plac noua nu corespund neaparat si intereselor copiilor. Atunci cand aleg o jucarie, multi parinti fac referinta la propriul lor trecut. Atentie, exista o moda a jocurilor si jucariilor care evolueaza. Ceea ce a fost educativ acum 20 sau 30 de ani nu este in mod neaparat incitant astazi pentru un copil. Exista deci o moda a jocurilor si jucariilor, care dubleaza oarecum evolutia tehnologica si progresul social, de care ar trebui sa tinem seama.
Cand e vorba de jucarii, mai mult nu inseamna neaparat mai bine. Achizitiile unui copil nu se masoara in saci de jucarii, ci in deprinderi de tot felul (practice, de rationament, abilitati verbale etc.). Multi parinti, prea grabiti sau pur si simplu dezinformati, confunda cantitatea de jucarii cu calitatea sau investesc in jucarii pentru a avea liniste acasa.
Adevaratele jucarii educative sunt rare (si de multe ori mai scumpe). Companii serioase de fabricat jucarii investesc sume considerabile de bani si pun multi psihologi si pedagogi la lucru pentru a descoperi si produce jucarii intr-adevar educative. Aceste resurse investite in cercetare fac ca jucariile care sunt dedicate unui anumit segment de varsta sa fie mai scumpe decat masa nediferentiata de plasticuri chinezesti din magazine.
Jucariile nu sunt acele obiecte colorate care decoreaza (precum bibelourile) camera copilului. Ele sunt primele sale instrumente si suporturi de invatare, sunt acele artefacte minunate care ii deschid ochii asupra realitatii. Sfatul meu este sa te gandesti cam care ar fi functia pe care ai dori ca jucaria sa o indeplineasca. Nu uita sa lasi, totusi, copilul sa se bucure si de veselia pe care i-o produc jucariile chiar si cele mai putin educative.
Text: Mugur Ciumageanu, psiholog clinician
Foto: dreamstime.com
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2