Variantele potrivite de educatie financiara
Stii ca exemplul personal este cel mai usor de urmat, iar copiii au o mare capacitate de imitatie, asadar, fii atenta la ce semnale ii transmiti celui mic. El observa multe si tine minte la fel de multe.
Asa NU | Asa DA |
â– Degeaba ii insufli copilului sentimentul de economisire, daca de fiecare data cand isi doreste ceva il incurajezi sa apeleze la „rezerva lui strategica.
â– Nu-l pedepsi taindu-i banii de buzunar cand a luat o nota proasta. In sens opus, el se va astepta la o recompensa materiala cand va reusi o performanta scolar â– Degeaba ii inveti pe cei prea mici sa economiseasca daca ei nu vad banii sau efectul. Un cec sau un cont pe numele lor nu functioneaza. |
â– Economiile se fac renuntand la micile mofturi de moment. Acesta este mesajul pe care trebuie sa i-l transmiti micutului.
â– Banii de buzunar trebuie oferiti micutului pentru a-i insufla sentimentul de siguranta, nu drept pedeapsa sau recompensa. Nu ii oferi pentru performantele scolare! â– Arata-i, atunci cand vii acasa cu banii, in ziua de salariu (chiar daca asta inseamna sa faci o vizita suplimentara la bancomat), care parte ii revine lui. |
Cel mai important lucru pe care un parinte trebuie sa i-l transmita copilului in legatura cu latura financiara a vietii este diferenta dintre nevoi, dorinte si… mofturi. Acest lucru il va ajuta foarte mult pe viitor sa ia deciziile financiare potrivite.
Experientele pe teren
Dupa cum deja stii, copilului ii va placea cel mai mult o experienta practica legata de bani. Nu ezita sa-l iei cu tine la cumparaturi. Invata-l de mic regulile de baza ale unei sedinte de shopping cu cap.
In primul rand, inainte de a pleca de acasa, faceti impreuna lista de necesitati, neuitand sa adaugi si obiectele dorite de cel mic. Apoi explica-i ca in afara de lista pe care o aveti la voi, veti mai putea achizitiona produse in valoare de o anumita suma, fixa.
De asemenea, explica-i care dintre produsele pe care le va vedea se vor incadra in excedentul de cheltuieli. Cand alegi un produs dintre mai multe branduri explica-i de ai facut-o: raportul calitate pret este cel bun (iar tu stii asta de la cumparaturile anterioare), pentru acelasi pret ai primit o cantitate mai mare, ai mai primit in plus un alt produs etc.
Daca mergi la cumparaturi dupa haine, explica-i clar copilului ca preferi magazinele care fac reduceri, expunand si motivul: calitatea este aceeasi, dar pretul este mai mic.
Mai spune-i si ca nu e nici o rusine sa cumperi in perioadele de reduceri (nu te preface surprinsa ca el a auzit asa ceva la scoala) si nici sa folosesti cupoanele cu reduceri. El trebuie sa inteleaga ca asta inseamna doar sa fii destept in cheltuirea banilor.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3