Invata-l in joaca

Noi, ca parinti, avem posibilitatea de a inventa jocuri educative pentru cei mici, prin care ei invata cum sa perceapa lumea incojuratoare.


4-6 luni: degustam, exploram

Dupa primele patru luni de viata, gura devine un important instrument de explorare si invatare – bebelusii baga in gura cam tot ce prind. Parintii interzic, de obicei, aceasta modalitate de explorare a bebelusului, dar „nu baga in gurita! nu face decat sa priveze copilul de o experienta pe care trebuie sa o aiba, pentru a-si putea stabili repere in aceasta lume mare si necunoscuta (inca). Asigurati-va, mai degraba, ca obiectele pe care le „gusta sunt curate, nici prea mari, dar nici prea mici, pentru a evita pericolul de a se ineca/sufoca.

In aceasta perioada, cand incepe si aventura diversificarii, bebelusul acumu­­­leaza o mare parte din informatiile primului an – gusturi noi, texturi noi, culori ale „meniului lui.

7-9 luni: autoservire

Bebe incepe sa inteleaga cuvintele care i se spun si poate initia un „dialog mai articulat cu cei din jur. La aceasta varsta se dezvolta mai tare abilitatea de a prinde, unul dintre jocurile preferate fiind sa-si impreuneze mainile. Masa este principalul moment de invatare in joaca. Acum, mama are de ales intre a-i permite celui mic primele incercari de autoservire, care se pot solda, ce e drept, cu un dezastru in bucatarie, si a con­­­­­tinua sa-l hraneasca in ciuda efor­tu­­­­rilor lui de prinde lingurita.

Exista si solutia de compromis – in afara linguri­­­­tei de baza, puteti „inarma bebelusul cu propria lui lingurita. Nu va reusi din pri­­ma sa duca mancarea la gurita, dar macar va putea reda miscarea pe care o faceti voi, iar prin repetitie va ajunge la performanta de a atinge gura.

Citeste continuarea in revista BABY, editia decembrie 2011!


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista
Buton