Ei bine, daca „da, poti rasufla linistita. Dar nu pentru mult timp. Lasi copilul la aceasta scoala si pe durata gimnaziului? Sau nu? Ce sperante si proiecte ai in legatura cu educatia copilului? Ai vrea sa urmeze o facultate? Poate chiar si un masterat sau doctorat? Toate bune si frumoase.
Dar esti convinsa ca vei face fata cheltuielilor pe care le implica toate aceste trepte de scolarizare? Daca nu, asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la visurile tale. Exista numeroase firme de asigurari care iti ofera garantia finantarii studiilor odraslei tale.
Ce trebuie sa faci? Sa optezi pentru un produs de asigurare si protectie pentru copil pe o perioada pe care o decizi tu (intre cinci si 25 de ani); pentru aceasta, ai de platit regulat (lunar, trimestrial, anual) o suma. In momentul in care tu ai hotarat, copilul poate primi integral sau esalonat suma acumulata.
In plus, in cazul decesului unui parinte, societatea de asigurari plateste restul de prime pentru durata ramasa pana la terminarea contractului. Astfel, copilul va beneficia de toti banii acumulati, indiferent de evenimentele care pot surveni.
Toti parintii ar vrea sa-si dea copilul la o scoala buna. Ce inseamna insa acest lucru? Iata cateva criterii pentru a alege o scoala cat mai convenabila, care sa se potriveasca atat pretentiilor tale, cat si dorintelor copilului:
1. Sfatuieste-te cu alti parinti din zona. Afla daca au fost cazuri de agresare a copiilor, furturi, daca se fumeaza in scoala. Cere numele unor invatatoare mai severe.
2. Cere de la secretariatul scolilor informatiile care ti se par cele mai interesante. Intreaba daca exista cerc de informatica, cursuri de limbi straine etc.
3. Du-te la scoala ca sa vezi cu ochii tai cum stau lucrurile. Ia si copilul cu tine; in definitiv, el va fi „beneficiarul si trebuie sa-i placa si lui.
4. La scoala, du-te sa vezi cum arata WC-urile, cat de curata si de rezistenta e cladirea.
5. Intereseaza-te daca elevii sunt in siguranta in perimetrul scolii: exista paznici/ bodyguarzi la poarta, gratii sau plase la ferestrele de la etaj? Sunt copiii supravegheati in timpul pauzelor?
6. Afla daca exista cabinet medical si cabinet sto-matologic. Copiii cad si se lovesc, asa ca e bine sa aiba un medic prin preajma.
Step by step
Metoda de a preda, in care se porneste de la premisa ca fiecare copil este dotat pentru un domeniu anume, dascalul straduindu-se sa descopere si sa cultive aptitudinile respective. De aceea, ar fi bine sa nu fie inscrisi mai mult de 15-20 elevi intr-o clasa.
Waldorf
Sistem educational axat pe educatia artistica, in detrimentul cunoasterii prin memorizare. Caracteristica scolilor Waldorf este gradul mare de libertate privind scopurile si metodele educationale. Scolile Waldorf sunt scoli particulare.
Curriculum
Numele modern pentru continutul programei scolare.
Semi-internat
Programul ideal pentru parintii foarte ocupati sau pentru mamele singure. Copilul merge dimineata la scoala, iar dupa orele de curs ia masa si isi face lectiile la scoala, sub supraveghere.
Internat
Copilul este dus la scoala luni dimineata si luat acasa vineri dupa-amiaza. Invata, mananca si doarme acolo.
Text: Irina Dimiu,
Foto: Hepta.ro
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2