Hraneste-l sanatos!

Esti proaspata mamica si te ingrijoreaza hrana bebelusului? Nu stii ce alimente trebuie evitate si care sunt cele pe care micutul le va primi cu placere si il vor ajuta sa creasca mare si sanatos?

Iti prezintam cateva principii sanatoase pentru a hrani un copil si, de asemenea, ce greseli in alimentatia sa ar trebui evitate.

In cele ce urmeaza ne vom referi la cel mai bun mod de a hrani un copil aflat in prima copilarie, atunci cand dezvoltarea sa, atat fizica, cat si psihica, este extrem de importanta.

Despre dezvoltarea unui copil..
.
Cresterea normala a unui copil este influentata in mod esential de alimentatie inca din timpul vietii intrauterine.

Deficitele din dieta mamei se vor repercuta asupra starii de nutritie a fatului. Subnutritia mamei va determina nasterea unui copil cu o greutate si o lungime mai mica decat in mod normal.

Evolutia generala a dezvoltarii unui copil cunoaste, dupa nastere, mai multe etape, si anume:
1. prima copilarie, de la nastere pana la trei ani cu urmatoarele etape:
– neonatanala (0 – 28 de zile),
– etapa de sugar (primul an din viata)
– anteprescolar (13 ani),

2. a doua copilarie (3 – 7 ani),
3. a treia copilarie (7 – 15 ani).

Alaptarea bebelusului
Intre 0 – 6 luni este varsta la care hrana principala a bebelusului este compusa din lapte, ideal lapte matern. Se recomanda alimentatia la san, deoarece laptele matern ramane alimentul ideal pentru nou-nascutul la termen si sugarul pana la sase luni de viata. In afara de certe avantaje nutritionale, neegalate de nicio formula de lapte praf, creeaza o relatie optima intre mama si copil, care va fi resimtita toata viata de acest cuplu.

Alimentatia bebelusului
Toti nou-nascutii ar trebui alimentati la san si numai situatii exceptionale vor putea motiva privarea de acest avantaj si drept al copilului. O formula alimentara intermediara este reprezentata de combinatia alimentatie la san si alimentatie cu biberonul.

Este esential ca laptele uman sa fie primul administrat, pentru ca sugarul infometat sa fie motivat sa suga, dupa care, in completare, i se da lapte cu biberonul.

Bebelusii hraniti artificial
Industria alimentelor pentru copii ofera o gama variata de formule de lapte. Termenul de „formula' denumeste un produs de lapte care a suferit modificari in decursul prepararii industriale, cu scopul de a-l face cat mai apropiat de laptele de mama.

Alimentatia artificiala cu formule se administreaza la ore fixe, iar numarul de mese se stabileste in functie de varsta, greutatea, tiparul alimentar al copilului, variind intre sapte mese/zi la nou-nascut si scazand pana la cinci mese/zi la sugarul cu varsta de peste sase luni.

Diversificarea alimentatiei

Dupa varsta de patru – cinci luni, se face diversificarea alimentatiei, inlocuindu-se treptat alimentatia exclusiv lactata. Aceasta este considerata de pediatri ca a doua nastere, pregatind sugarul pentru alimentatia care-i va fi proprie pentru tot restul vietii.

Diversificarea este un proces progresiv, care dureaza cateva luni de zile si care are ca scop suplimentarea alimentatiei, intr-un moment in care alimentatia exclusiv lactata nu mai acopera nevoile sugarului aflat in al doilea semestru de viata. Primul aliment introdus va fi sucul de fructe.

Pasii corecti ai diversificarii
Sucul de fructe va fi introdus treptat, dupa varsta de sase luni. Sucul de citrice, morcov, mere va fi dat treptat si masa de fructe va inlocui dupa sase luni o masa de lapte. Primul aliment semisolid care se da sugarului, este prin traditie, fainosul.

Se recomanda intarzierea introducerii in dieta sugarului a fainosului de grau, dupa sase -sapte luni. Pentru varstele mai mici, fainosul de porumb sau de orez, administrat in apa sau lapte, pare solutia optima. Momentul introducerii carnii in alimentatia sugarului este varsta de sase luni.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie
Buton