e stiu deja sa scrie, sa citeasca, sa adune.
Nu te speria dupa ce vei citi urmatoarea lista de simptome! Daca si fetita sau fiul tau are doua-trei dintre ele nu intra in panica. Oricum, lista e una prescurtata si nu e cazul sa te ingrijorezi daca si copilul tau pare sa nu aiba stare.
Mergi cu el la doctor daca are mai mult de sase-sapte simptome. Nu te alarma daca ti se va spune ca sufera de una dintre aceste afectiuni, manifestarile acestor boli atenuandu-se de la sine mai tarziu, in timpul pubertatii.
Ce este:
Este o afectiune neurologica, care poate avea origine genetica, manifestata prin neputinta de a se concentra prea multa vreme. Copilul nu-si poate controla impulsivitatea, nu se poate linisti si are o energie debordanta. Sunt afectati 8-10% dintre copiii de varsta scolara, mai ales baieti.
Simptome:
Tulburari de somn, neastampar, dificultate in a sta asezat, a fi atent, a-si astepta randul la joc, a se conforma instructiunilor sau in a se juca frumos, ii intrerupe pe cei mari, pare sa nu asculte ce i se spune, pierde lucruri, vorbeste excesiv, se supara usor.
E normal daca:
Copilul se joaca bine cu alti copii, sta linistit ore intregi in fata televizorului, se poate juca de unul singur.
Unde sa ceri ajutor:
Medicul pediatru te va trimite la un neurolog sau la un neuropsihiatru pediatru, care ii va prescrie, probabil, copilului un medicament care stimuleaza sistemul limbic (acea parte a creierului care controleaza emotiile), pentru a-i tempera hiperactivitatea.
Astfel, copilul se va putea concentra mai bine si se va putea integra social. Alta metoda terapeutica ar fi managementul stresului, practicat doar de unii psihoterapeuti.
Ce este:
In greaca, dis inseamna „dificultate, iar lexia – „cuvinte. Persoanele dislexice au afectata zona vorbirii si, de aceea, „proceseaza cu dificultate cuvintele. Aproximativ
10% din populatie sufera de dislexie.
Simptome:
Prescolari: Au o exprimare confuza, greutati in a invata poezioare, a bate din palme, a sari, a prinde si a bate mingea.
Scolari: Inverseaza ordinea literelor, se incurca in cifre, nu reusesc sa tina minte ordinea zilelor si a lunilor, le este greu sa se imbrace.
E normal daca:
Copilul recita poezioare cu rima, citeste si scrie bine.
Unde sa ceri ajutor:
In functie de problemele copilului, va putea fi trimis la un logoped, psiholog ocupational, ORL-ist, dietetician sau oftalmolog. Ar putea fi vorba despre probleme specifice, care pot fi rezolvate.
Unii dislexici fac progrese la citit daca poarta lentile colorate; in acest fel, literele nu le mai joaca in fata ochilor.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3