Hiperactivitatea, dislexia si dispraxia – Povestea mamei unui copil hiperactiv

 

Daca nu e de ordin medical, atunci ce e?

  1. Daca purtarea copilului tau nu poate fi pusa pe seama uneia dintre aceste afectiuni, incearca sa stabilesti cauza.
  2. Copilul tau are probleme cu auzul sau cu vederea. Un copil cu tulburari de auz sau de vedere poate pierde semnale esentiale ale comunicarii si, in consecinta, poate ramane in urma la invatatura.
  3. Copilul tau se plictiseste cumva? Pot aparea probleme daca scoala i se pare prea usoara si nu-l intereseaza ce i se preda. Asta se intampla in clasa intai cu copiii car 

    e stiu deja sa scrie, sa citeasca, sa adune.

  4. Nu-ti sufoca micutul cu meditatii, lectii de engleza, de matematica etc. Lasa-i timp si de joaca sau sport. Intotdeauna trebuie sa existe un echilibru intre timpul dedicat dezvoltarii intelectuale si celei fizice.
  5. Copilul tau arata nefericit sau e ingrijorat de ceva? Copiii n-au nici vocabularul, nici obisnuinta sa-si exteriorizeze temerile. Poate ca neglijenta sau iritarea lui permanenta este doar o manifestare a angoaselor sale.Afla daca nu este terorizat de vreun copil care-i cere bani sau care il bate. Sau poate ca micutul sufera vazandu-si parintii ca se cearta permanent.

     

Care sunt simptomele

Nu te speria dupa ce vei citi urmatoarea lista de simptome! Daca si fetita sau fiul tau are doua-trei dintre ele nu intra in panica. Oricum, lista e una prescurtata si nu e cazul sa te ingrijorezi daca si copilul tau pare sa nu aiba stare.

Mergi cu el la doctor daca are mai mult de sase-sapte simptome. Nu te alarma daca ti se va spune ca sufera de una dintre aceste afectiuni, manifestarile acestor boli atenuandu-se de la sine mai tarziu, in timpul pubertatii.

Deficit de atentie

Ce este:
Este o afectiune neurologica, care poate avea origine genetica, manifestata prin neputinta de a se concentra prea multa vreme. Copilul nu-si poate controla impulsivitatea, nu se poate linisti si are o energie debordanta. Sunt afectati 8-10% dintre copiii de varsta scolara, mai ales baieti.

Simptome:

 

Tulburari de somn, neastampar, dificultate in a sta asezat, a fi atent, a-si astepta randul la joc, a se conforma instructiunilor sau in a se juca frumos, ii intrerupe pe cei mari, pare sa nu asculte ce i se spune, pierde lucruri, vorbeste excesiv, se supara usor.

E normal daca:
Copilul se joaca bine cu alti copii, sta linistit ore intregi in fata televizorului, se poate juca de unul singur.

Unde sa ceri ajutor:

 

Medicul pediatru te va trimite la un neurolog sau la un neuropsihiatru pediatru, care ii va prescrie, probabil, copilului un medicament care stimuleaza sistemul limbic (acea parte a creierului care controleaza emotiile), pentru a-i tempera hiperactivitatea.

Astfel, copilul se va putea concentra mai bine si se va putea integra social. Alta metoda terapeutica ar fi managementul stresului, practicat doar de unii psihoterapeuti.

Dislexie

Ce este:
In greaca, dis inseamna „dificultate, iar lexia – „cuvinte. Persoanele dislexice au afectata zona vorbirii si, de aceea, „proceseaza cu dificultate cuvintele. Aproximativ

 

10% din populatie sufera de dislexie.

Simptome:
Prescolari: Au o exprimare confuza, greutati in a invata poezioare, a bate din palme, a sari, a prinde si a bate mingea.

Scolari: Inverseaza ordinea literelor, se incurca in cifre, nu reusesc sa tina minte ordinea zilelor si a lunilor, le este greu sa se imbrace.

E normal daca:
Copilul recita poezioare cu rima, citeste si scrie bine.

 

Unde sa ceri ajutor:
In functie de problemele copilului, va putea fi trimis la un logoped, psiholog ocupational, ORL-ist, dietetician sau oftalmolog. Ar putea fi vorba despre probleme specifice, care pot fi rezolvate.

Unii dislexici fac progrese la citit daca poarta lentile colorate; in acest fel, literele nu le mai joaca in fata ochilor.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton